Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt lurendrejeri och inkompetens styr vården

Regeringens förslag om vinsttak för välfärdsföretag är ett lurendrejeri. Jag hoppas därför att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att straffas vid nästa val. Moral och förtroende hos våra politiker borde få ett högre genomslag i valutgången, skriver Roger Svensson.

Annons

Jag behöver inte upprepa Reidar Carlssons ledare den 4 september, som korrekt analyserar konsekvenserna av regeringens förslag till vinsttak för välfärdsföretag och hur försåtligt förslaget är. Jag skrev i en debattartikel redan för ett år sedan hur Ilmar Reepalus utredning lägger ett förslag som till synes rimmar ganska väl med uppfattningen om att någon typ av vinstbegränsning måste till inom välfärden.

Trots stora protester från i princip alla remissinstanser vill Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet klubba förslaget i riksdagen (visserligen har de ingen riksdagsmajoritet för detta) av rent partitaktiska skäl. Förslaget har precis alla drag av det fulaste som finns inom svensk politik: ett uppsåtligt bedrägeri med starka populistiska förtecken och ett lurendrejeri likt en sol-och-vår-are som lurar en stackars äldre kvinna på pengar.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att vi företagare ger personalen sämre arbetsvillkor för att göra vinst, att vi väljer brukare på ett sätt som gör att vi går i vinst och att statliga stimulansmedel går direkt ner i fickorna på oss ägare. Inget av detta är sant, utan mytspridning eller ”fake news”, skriver Roger Svensson.

Jag underskattar inte medborgarnas förmåga att bedöma riktigheten i förslaget. Men handen på hjärtat, hur många förstår att vinst på operativt kapital inte har något alls att göra med vinstmarginaler? Kanske många tänker att ”detta blir nog bra” och att ”övervinster inom välfärden är en styggelse som måste beivras”?

Därför måste jag förtydliga Reidar Carlssons ledare: förslaget är ett lurendrejeri. Jag hoppas därför att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att straffas vid nästa val. Moral och förtroende hos våra politiker borde få ett högre genomslag i valutgången.På samma tema om förtroende funderar jag över bäringen på vår egen kommun Norrtälje.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) står och pratar i svensk television om att vi företagare ger personalen sämre arbetsvillkor för att göra vinst, att vi väljer brukare på ett sätt som gör att vi går i vinst och att statliga stimulansmedel går direkt ner i fickorna på oss ägare. Inget av detta är sant, utan mytspridning eller ”fake news”.

Den verklighet som Ardalan Shekarabi och hans partikollega, Norrtäljes kommunalråd Ulrika Falk, vägrar se är att de är de själva som gör de besparingar i äldreomsorgen som leder till sämre kvalitet.

Jag skäms över att vi har dessa personer som förtroendevalda på så viktiga positioner. De är inte förtroendevalda för någon mindre bostadsrättförening där det ska vara ordning i tvättstugan, utan det handlar om miljardbelopp med tvivelaktiga fördelningsmetoder av statliga stimulansmedel och billig retorik om varför man gör det ena eller andra. Konsekvenserna är förödande och drabbar tusentals personer.

Ganska okänt men intressant är att förslaget om vinsttak innefattar omsorg men undantar sjukvård. Det vittnar om att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte alls har hängt med i den utveckling som skett de senaste tio åren, där alla förväntar sig att den kommunala äldreomsorgen skall smältas ihop med landstingets sjukvård. Detta är ju hela bevekelsegrunden för Tiohundraprojektet och Kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun.

Inom detta paraply bedriver vi i Lugn & Ro i Norrtälje en integrerad verksamhet mellan vård och omsorg, inte sällan i samma person. Ska vi nu gå tillbaks till det gamla sättet att bedriva vård och omsorg som ingen vill ha, bara för att Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt ska kunna räkna vilken del jag gör förlust eller vinst på?

Den här absurda vinstdiskussionen som vänstern bedriver vittnar om hur lite man vet om hur vård och omsorg bedrivs, vilka behov som finns och vilken riktning vi måste gå för att säkerställa en god vård och omsorg med hög kontinuitet.

Om Ilmar Reepalus förslag går igenom kan därför en kund eller en patient som träffar en undersköterska eller sjuksköterska från till exempel Lugn & Ro här i Norrtälje kommun fundera över om hen tillhör den kommunala äldreomsorgen, som har vinstförbud, eller sjukvården, som jagar vinster, eller kanske båda samtidigt.

Roger Svensson, grundare Lugn & Ro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons