Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna skickar oss in i fattigdom

Det tar i dag 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige. Allt som behövs är att bli sjuk. Sjukdom är inte något man väljer. Det kan drabba vem som helst. Ingen går säker.

Annons

Hur kunde det bli så här? När den röd-gröna regeringen tillträdde lovade man att ”laga Sverige”. Stupstocken i sjukförsäkringen togs bort. Det sägs att Alliansen förlorade valet på sin hårda linje som resulterade i utförsäkring av välfärdsstatens mest utsatta, de sjuka. Men att vilja rätta till det syns varken i politiken eller i den praxis som nu tillämpas.

De som beslutar och skickar oss in i fattigdom är våra politiker som är satta att göra sitt allra bästa för oss, folket. Vad gjorde du för fel? Jo, du råkade bli sjuk. Pengar finns, men i fel fickor och på fel konton, skriver Birgitta Henriksson.

Regeringen Löfven vill sänka sjuktalen och sätta stopp för den skenande sjukfrånvaron. ”Hur hög sjukfrånvaron är, och vad den består av, vet ingen. Beslut om sjukfrånvarominskning tas av politiker utifrån en subjektiv syn på sjukfrånvaro. Objektiv fakta om den för tillfället ”höga sjukfrånvaron” finns inte att hämta hos vare sig Försäkringskassan eller SCB”, skriver professor Paula Liukkonen, docent i miljöekonomi och företagsekonomi.

Vi lever nog de flesta i förhoppning att det finns ett skyddsnät som fångar upp oss när vi blir sjuka. Vi har gemensamt byggt upp ett system som genererat stora överskott. Just det – en försäkring inte ett bidrag, som skall ge ekonomisk trygghet vid sjukdom.

Att sjukförsäkringen har varit en riktig kassako för landet råder ingen tvekan om. Arbetsgivaravgifterna har finansierat detta. Regeringar har gnuggat händerna och använt överskottet från socialförsäkringen, nu senast till jobbskatteavdrag.

Socialförsäkringarna går med 20 miljarder plus varje år sedan 2006. Samtidigt rapporteras det om underskott. När systemen infördes var det för att försäkra alla medborgare. Är det inte dags att sluta stjäla av dessa höga ”premier” när vi inte får valuta för pengarna? Ska vi gladeligen betala för en sjukförsäkring men inte förvänta oss att få ta del av den om vi blir sjuka?

Utförsäkringarna har fördubblats, från 7000 till 14 000. Omprövningen har ökat med 600 procent med en väntetid på 25 veckor. Detta är helt oacceptabelt. Människor är förtvivlade och kämpar för sin existens.

Vad blir notan för detta? Kompletteringar, specialistutredningar och slutligen kostnaden för överklagande till förvaltningsrätten. Ett stort, svart hål där enorma resurser försvinner. Ska vi foga oss i vansinnet?

”Vi har inte gjort tillämpningen hårdare”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till tidningen ETC (1/2). ”Det är självklart att överskottet i sjukförsäkringen skall användas till andra saker”.

Arbetskostnaden för sjukintyg är nästan en miljard. 216 miljoner avser kompletteringar och enligt läkarnas rapport (Sjukhusläkaren.se) är 67 procent av frågorna från Försäkringskassan inte relevanta. ”Vårdcentraler har förvandlats till byråkratiska intygsfabriker”.

Tidigare fanns en diskussion om fusk, alltså överutnyttjande, av sjukpenning. När det visade sig att bara 0,04 procent av alla misstänkta fall gick till åtal, tystnade den debatten. 180 dagar är gränsen i rehabiliteringskedjan när man, trots sjukdom, skall man pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. För sjuk för att arbeta enligt doktorn, mirakulöst friskförklarad av Försäkringskassan men inte arbetsför enligt Arbetsförmedlingen.

Rehabiliteringskedjan visar sig vara en ”utrensningskedja”. Noll kronor till räkningar. Inkassobrev, hot om kronofogde och slutligen kanske vräkning. Sedan återstår bara försörjningsstöd.

Sjukdom och fattigdom är en olycklig kombination. Att utförsäkrade är överrepresenterade i självmordsstatistiken är en tragisk följd.

Man talar ofta om samhällskontraktet i debatten. Där vi förbinder oss att följa lagar och regler och betala den skatt som beslutats. Samhället tillhandahåller det man utlovar i form av välfärd och skydd.

Om samhället inte uppfyller sina åtaganden och bevisligen stjäl ur socialförsäkringen har samhället brutit kontraktet med medborgarna. De rödgröna får se upp, om medkänslan försvinner i jakten på kostnader hoppas jag de blir rejält straffade av väljarna.

De som beslutar och skickar oss in i fattigdom är våra politiker som är satta att göra sitt allra bästa för oss, folket. Vad gjorde du för fel? Jo, du råkade bli sjuk. Pengar finns, men i fel fickor och på fel konton.

Birgitta Henriksson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons