Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökande antalet hemlösa exempel på att Miljöpartiet saknar trovärdighet

Annons

”Nytt bevis på att SD inte är något vanligt parti” skrev NT i en ledare den 27 november. Det är mediernas viktigaste uppgift att granska politiken.

Sverigedemokraterna passerade vid sina landsdagar nyligen en skarp gräns i vår demokrati när ett ombud ville dela in människorna i en skala från ”0 till 100 procent människa”. Han placerade in muslimer närmare värdet noll.

Miljöpartiet visar bland annat i regeringen ett stort engagemang för ensamkommande unga från Afghanistan. Jag anser att partiets godhet för utsatta medmänniskor även bör omfatta de hemlösa på hemmaplan, skriver Peter Gerdman. Foto: Fredrik Persson, TT

Men det finns anledning att även granska övriga partier och då tänker jag närmast på Vänsterpartiet och framför allt på Miljöpartiet.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) har nyligen hamnat i kylan när hon protesterat mot hederskulturen i manliga enklaver som diskriminerar kvinnor. I en överideologiserad ryggmärgsreflex har V-ledningen sparkat henne från valbar plats. Ledningen menar istället att diskriminering av kvinnor har sitt ursprung i en bristfällig välfärd och inget annat. Man bortser från den hederskulturens stora betydelse.

Vänsterpartiet har en historia i närtid med nära förbindelser med kommunistiska diktaturer. Förre partiledaren Lars Ohly var medlem i Svensk-kubanska vänskapsförbundet och hyllade Castro. Många minns hur VPK:s partiledare Lars Werner umgicks med kommunistdiktatorer i Östeuropa.

Vad gäller Miljöpartiet framträder för mig likheter med en intresseförening istället för ett politiskt parti. Många grupper och människor med olika politiska agendor har anslutit sig till partiet.

I riksdagsgruppen råder vidare ett läge av ”hela havet stormar”. En ledamot har kallat partiledningen för att verka i Mugabes anda, en annan ledamot har påstått att andra ledamöter har otillbörliga förbindelser med främmande makt. Ytterligare en riksdagsman har blivit politisk vilde eftersom han begått sexuella kränkningar.

Sedan minns vi förre bostadsministern Mehmet Kaplan som umgicks med turkiska fascister, Yasri Khan som vägrade ta kvinnor i hand samt Awsad Hersi, ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, som prioriterade ekonomiskt bistånd till klanmedlemmar framför andra sökande.

Jag finner också vid min genomgång en MP-politiker i Järfälla som kallade somalier för cancersvulster. Den retoriken liknar den på Sverigedemokraternas landsdagar om muslimers människovärde.

På miljöområdet har Miljöpartiets framgångar varit få. Brunkolet i Tyskland såldes vidare av Vattenfall och fick inte stanna i marken. Nyligen fick vi veta att det svenska biogasprojektet håller på att haverera därför att punktskatterna är för höga. Det medför att användarna väljer att importera biogas från Danmark.

På lokalnivå i Norrtälje finns också flera miljöbesvikelser. Vår kommun rankas lågt (plats 201) i den kommunrankning som tidningen Aktuell Hållbarhet gör det gäller miljöarbete. Någon insamling av organiskt avfall har inte blivit av.

Det som slutligen väckte mitt intresse för djupare granskning av Miljöpartiet var en händelse nyligen i vår egen kommun. En man hemmahörande i Norrtälje kom fram till mig på en kväll och bad om en femkrona. Jag frågade: Vad skall du ha den till? ”Jo, jag har ingenstans att sova och med en femkrona kan jag komma in på den offentliga toaletten och sova där”. Han berättade att det finns cirka 20 (!) hemlösa i kommunen.

Jag minns hur Miljöpartiet i samband med valet 2014 lovade satsningar för de hemlösa, bland annat dag- och natthärbärge. Av detta ”bidde det en tumme”. På Frälsningsarmén kan denna grupp få billig frukost fem dagar i veckan. Det är allt.

Miljöpartiet visar bland annat i regeringen ett stort engagemang för ensamkommande unga från Afghanistan. Jag anser att partiets godhet för utsatta medmänniskor även bör omfatta de hemlösa på hemmaplan. En färsk rapport från Socialstyrelsen visar att antalet hemlösa ökat starkt de senaste åren.

Ett annat viktigt område där Miljöpartiet svikit sina löften till väljarna är kulturens ställning i kommunen. Man lovade bibehålla gamla brandstationen som en kulturinstitution, men huset blev istället en sportbar.  Nu håller Miljöpartiet tillsammans med övriga samverkanspartier på att göra 47 konstnärer i Norrtälje Ateljéförening hemlösa, när de sägs upp från sina lokaler utan lämpliga ersättningslokaler. Slutligen har Miljöpartiet effektivt bidragit till att dölja utformningen av faktoriet för väljarna avseende det utanpåliggande hisschaktet.

Jag påstår att Miljöpartiet har en betydande hemläxa att göra för att visa trovärdighet och att partiet verkligen är ett modernt regeringsdugligt parti. Det är inte Miljöpartiet enligt min mening.

Peter Gerdman, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons