Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge löser Roslagsmuseets problemen

Annons

Den 26:e januari hade Bibi Lännevall en bra och tänkvärd artikel om Roslagsmuseets framtid där hon efterlyser politiska ställningstaganden. Vi sverigedemokrater är lyckligtvis oskyldiga till nuvarande bedrövliga situation. Men våra honnörsord är ”trygghet och tradition”, alltså ser vi positivt på ett museum som förmedlar det lokala kulturarvet.

Först kan man se på vad man har råd med på annat håll:

• I Södertälje finns Torekällsberget och i Linköping Gamla Linköping.

• På Åland finns Ålands museum och konsthall med en hel museibyrå där det bland andra finns en marinarkeolog.

Den enkla slutsatsen är att problemet knappast handlar om brist på pengar utan det handlar nog snarare om ointresse och måhända inkompetens. Visst, Christina Karman Ohlberger var en kompetent professionell person, men hon hade svårt att hitta sätt att utnyttja och samverka med ideella krafter, inklusive sin egen styrelse.

Nuvarande planer tycks innebära att 1700-talshuset, som är Norrtäljes största fornminne, skall vanprydas med en ”glasvårta” för att få till en hiss, skriver Ingmar Ögren.

Om man ser på fastigheten med ”stora verkstaden” (museibyggnaden) och Zetterstenska gården (vita huset där vännerna har utställningar) så tycks nuvarande planer innebära att 1700-talshuset, som är Norrtäljes största fornminne, skall vanprydas med en ”glasvårta” för att få till en hiss.

Den uppenbara lösningen ser man alls inte: att förbinda de två husen med ett nybygge i en stil som kan förena 1700-tal och 1800-tal. Detta nya hus kan då även innehålla en hiss och en kommersiell verksamhet, kanske turistbyrån (ROOP:s idé).

Detta är en mycket enkel tanke, som skulle kunna bli en del av en nystart för Roslagsmuseet. Men den är tyvärr omöjlig av flera skäl:

• Moderna arkitekter tycks vara för ”fina” för att skapa något som går ihop med äldre hus, utan tycker bättre om glaslådor.

• De (S)tora och (M)ärkvärdiga partierna i kommunen saknar intresse för och kompetens om Roslagens kulturarv.

• Kultur- och fritidsnämnden, liksom museistiftelsen. har monopoliserats av Centerpartiet med resultat att största föreningsbidraget går till Folkets hus och museet hålls stängt.

För oss sverigedemokrater gäller att vi gärna är med på en diskussion om museets och fastighetens framtid, och att vi tycker Norrtälje förtjänar ett museum som belyser den mångskiftande och intressanta lokala historien.

Ingmar Ögren (SD), fullmäktigeledamot, före detta styrelseledamot i museistiftelsen,

före detta ordförande i EU-projektet Skärgårdsmuseer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons