Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu märks besparingarna på skolan

Annons

Samverkansstyret (S+MP+C) slår sig för bröstet efter att kommunens bokslut för 2017 visar på ett överskott på 71 miljoner kronor. Att man samtidigt har skuldsatt kommunen kraftigt med lån talar man inte lika gärna om, lika lite som man som man vill tala om konsekvenserna av de ”effektiviseringar” som man beslutat om. För de som brukar kallas vår framtid, våra barn och unga, är konsekvenserna påtagliga.

Inom grundskolan ska elva miljoner kronor sparas på lärarresurser (klasslärare, ämneslärare och speciallärare). Rent krasst innebär det att det blir färre lärare i klassrummen och färre timmar med mindre grupper.

Inom grundskolan ska elva miljoner kronor sparas. Samtidigt som kommunen alltså gick med 71 miljoner kronor i vinst förra året, skriver Robert Beronius. Foto: Gorm Kallestad, TT

Även budgeten för vikarieanskaffning minskar, det vill säga att vakanser i större utsträckning ska täckas upp av befintlig personal, vilket medför ökad arbetsbelastning. Tillgången till elevhälsopersonal och elevassistenter kommer att minska med cirka sju miljoner kronor.

Inom förskolan ska nio miljoner kronor sparas. Barn- och utbildningskontoret har gjort det bästa kontoret kan med de förutsättningar som samverkansstyret har gett dem. Effektiviseringar kommer främst att ske genom att förskolorna vid nyanställningar i större utsträckning anställer barnskötare istället för förskollärare och minskar antalet vikarier. Antalet barn per grupp kommer att öka.

Risken är påtaglig för att detta medför försämrad arbetsmiljö för personalen och att den stressrelaterade sjukfrånvaron ökar när inte vikarier kan sättas in vid behov. Man kan anta att barnen inte kommer att må så bra heller.

Pengarna räcker inte heller till för det stora behov av investeringar som behöver göras för inköp av möbler och utrustning till kommunens förskolor och grundskolor. Samtidigt som kommunen alltså gick med 71 miljoner kronor i vinst förra året.

Socialdemokraterna hävdar att skolan är en prioriterad fokusfråga, men visar med dessa effektiviseringar att man inte är beredd att infria de vackra orden i skolutvecklingsprogrammet där det talades om ökad lärartäthet och satsningar på elevhälsan. Att minska antalet lärare per elev är inte att öka lärartätheten. Att skära ned på elevhälsa är raka motsatsen till att satsa på elevhälsan. I handling visar samverkansstyret med all tydlighet att man inte är beredd att göra vad som krävs för att höja skolresultaten i Norrtälje kommun.

Robert Beronius (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons