Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljes blivande föräldrar behöver BB med hög kvalitet

Annons

Rösterna för ett BB Norrtälje höjs nu av såväl Landsbygdspartiet som Centerpartiet. Det är inte konstigt att denna fråga lyfts när arbetsbelastningen är stor och utbyggnaden av förlossningsvården i Stockholms län går långsamt. Den moderatledda landstingsledningen har fullt upp med sitt experiment Vårdval förlossning.

Privata BB Sofia har öppnat och stängt. Det var en omtvistad öppning eftersom det inte fanns någon neonatalavdelning i direkt anslutning till BB Sofia. Det är mycket patientsäkrare att transportera en höggravid kvinna än att transportera ett nyfött barn i behov av neonatalvård. Av den anledningen är det olämpligt att ha en förlossningsavdelning som inte ligger i direkt anslutning till neonatalvård.

I ett nationellt perspektiv är det inte långt till BB om du är bosatt i Norrtälje kommun. Det finns bättre sätt att försäkra sig om en säker och tillgänglig förlossningsvård av hög kvalitet för blivande föräldrar i hela länet, skriver Catarina Wahlgren. Foto: Christine Olsson,  TT.

Förslossningsvården i Stockholms läns landsting är hårt pressad. Arbetsbelastningen har gjort att barnmorskor valt att lämna förlossningsvården, vilket bidrar till än högre belastning.

Många vårdplatser, inte bara inom förlossningen, är i dag stängda till följd av personalbrist. För att locka barnmorskor tillbaka till förlossningen måste vi erbjuda goda arbetsförhållanden. På Huddinge sjukhus har personalen på förlossningen till exempel själva föreslagit en arbetstidsförkortningsmodell som skulle göra deras arbetsplats mer attraktiv. Idén är hämtad från ett projekt som har givit goda resultat på akuten vid Huddinge sjukhus. Det verkar dock svårt för den moderatledda ledningen att möjliggöra sådana här förändringar för att skapa attraktivare arbetsplatser.

Utbyggnaden av förlossningsvården går för långsamt. Den avdelning som länge har planerats på S:t Görans sjukhus blir nu minst ett år försenad och öppnas inte förrän tidigast 2022. Åren fram till detta kommer situationen att vara fortsatt ansträngd i Stockholms län. Att länet toppar listan av bristningsskador vid förlossning går att koppla direkt till en pressad arbetssituation, men också till att de gravida kvinnorna upplever stress, vilket inte är så konstigt när de inte vet var de ska åka, hur långt de ska åka och i vilken typ av rum de slutligen ska föda sitt barn.

Det behövs ett samlat grepp för att komma till rätta med förlossningsvården i Stockholms län. Enligt den moderatledda landstingsledningen får nio av tio kvinnor föda på det BB de valt med dagens modell. I denna statistik framgår dock inte att det inte alltid är möjligt att välja det man faktiskt skulle vilja, det finns ett tak för hur många som kan lista sig på varje ställe.

Barnmorskan på mödravården blir här ett viktigt stöd att guida kvinnor rätt. Detta har inneburit ett ökat ansvar och belastning på mödravården som är den som får möta kvinnorna under hela graviditeten. I statistiken framgår inte heller hur många barn som fötts i bilar, ambulanser, väntrum, andra rum eller andra sjukhus som inte är avsedda för förlossning. När barnet föds förs det in i statistiken på den förlossningsavdelning som sedan tar emot mor och barn.

Såväl Danderyds BB som BB Stockholm är populära förlossningsavdelningar som servar nordostsektorn. Att tro att många i nordost skulle välja en liten förlossningsenhet utan tillgång till neonatalvård framför detta är inte realistiskt. Det är inte heller önskvärt att erbjuda en vård av lägre kvalitet för de som har långa resor. I ett nationellt perspektiv är det inte långt till BB om du är bosatt i Norrtälje kommun.

Det finns bättre sätt att försäkra sig om en säker och tillgänglig förlossningsvård av hög kvalitet för blivande föräldrar i hela länet. Landstinget bör snarast se över vilka vårdplatser som omgående kan öppnas för förlossningsverksamhet. Rekrytering av barnmorskor och neonatalsjuksköterskor bör ske med attraktiva arbetsvillkor som personalen själva har inflytande över samt ordentliga löner.

För boende i norra kommundelen kan avtal kunna skrivas med Akademiska sjukhuset i Uppsala för att erbjuda närhet och kvalitet. För att gravida par ska kunna känna sig trygga och undvika onödig stress är det också viktigt med en väl utbyggd och tillgänglig mödravård i hela kommunen.

Catarina Wahlgren (V), landstingsledamot och partiets representant i beredningen för barn, unga och förlossning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons