Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modellerna bevisar inte att det blir katastrof

I ett debattinlägg 21 december ställer sig Wenda Jones frågande till en mening i mitt debattinlägg i NT 8 december: ”Idén att farlig global uppvärmning förorsakas av våra koldioxidutsläpp har ingen grund i observerade fakta”.

Annons

Wenda Jones invänder att det numera är välkänt att majoriteten av världens klimatforskare är överens om att global uppvärmning orsakas av människans missbruk av planeten.

Med all respekt för Wenda Jones; min diskussion handlade om bristen på observerade fakta till stöd för att våra koldioxidutsläpp förorsakar farlig global uppvärmning. Om vi skall kritisera varandras ståndpunkter är det bra om vi håller oss till vad som faktiskt sagts.

Det som de flesta klimatforskare är överens om är att det finns en växthuseffekt och att den verkar så att stigande koncentration av växthusgaser medför en uppvärmning vid jordytan. Den avgörande frågan är emellertid hur stor den uppvärmningen är i jämförelse med naturliga klimatpåverkande krafter. Och här är det vetenskapliga läget högst oklart. Det framgår av att IPCC i sin femte utvärdering (AR5) 2013 säger att klimatkänsligheten för koldioxid sannolikt (”likely”) är i spannet 1,5-4,5 oC, utan att ange ett mest troligt värde.

Ett antal studier som presenterades 2014 anger betydligt lägre värden. Lägsta värdet anges i en norsk studie (Skeie med flera 2014) med 0,9–3,2 oC.

Miljarder dollar har satsats på att ta fram klimatmodeller för att göra prognoser som skall visa vad som händer med klimatet om koldioxidutsläppen fortsätter. Men de duger inte att göra prognoser med. Alltsedan 2007 har IPCC själva övergått till att kalla dem för scenarier eller projektioner i stället för prognoser. Dessa scenarier har inte kunnat visa den utplaning av temperaturen som skett sedan 1997. Avvikelsen från faktiska, observerade data ökar år för år.

Så här skrev IPCC i sin tredje utvärdering (AR3) 2001: ”The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and therefore the long-term prediction of future climate states is not possible”.

Hypotesen att våra koldioxidutsläpp kommer att orsaka en katastrofal uppvärmning är just en hypotes som inte alls bevisas av klimatmodellerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons