Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministrarna klarar inte sina jobb

Statsminister Stefan Löfven bör lägga all tid och kraft på försvaret, polisen och sjukvården. De ansvariga ministrarna klarar inte sina jobb, skriver Karl-Axel Wolff.

Annons

Vi upplever en dramatiskt försämrad omvärldssituation. Den ryska regimen har upprepade gånger visat att den är beredd att använda våld för att uppnå sina politiska mål. Den svenska försvarsförmågan kommer att sjunka de närmaste åren enligt ÖB Micael Bydén. ÖB säger att läget är akut och att försvaret inte kan leverera det politikerna beställt fram till 2020.

Det är således bråttom med en anslagsförstärkning. Till detta kan läggas att två tredjedelar av väljarna anser att försvarspolitiken är misskött enligt Sifo.

n visar prov på ett ansvarsfullt ledarskap, skriver Karl-Axel Wolf.

Allianspartierna har förstått situationen och vill alla öka försvarsanslagen. 57 procent av svenskarna anser också att anslaget till försvaret skall öka, även detta enligt Sifo.

Hur hanterar då statsministern och försvarsministern ovanstående tydliga budskap? Båda bemöter kraven om ökade anslag på ett synnerligen nonchalant sätt med orden anslagsbingo (Stefan Löfven) och auktion (Peter Hultqvist). Svenskarna kan med stor oro konstatera att Löfven och Hultqvist uppträder ansvarslöst och att båda är en stor säkerhetsrisk, inte minst för de ungdomar som kan komma att riskera sina liv i en konflikt.

I vårbudgeten bör regeringen höja anslagen till försvaret med två miljarder kronor från och med den 1 juli 2017 och samtidigt ge ÖB i uppdrag att inom en månad inkomma med förslag till hur pengarna skall användas, med motivering av varje krona.

Det finns ytterligare två väsentliga samhällsområden att lyfta fram: polisen och sjukvården. Polisen är uppenbarligen misskött och sjukvården har stora problem främst inom akutvården.

Ett ansvarsfullt ledarskap innebär att man tar på problemen på allvar, inte sprider raljerande uttalanden och att man kan prioritera arbete och ekonomi. Statsministern bör lägga all tid och kraft på försvaret, polisen och sjukvården. De ansvariga ministrarna klarar inte sina jobb. Ett exempel på frågor som en statsminister inte skall befatta sig med är Postnords upphandling av transporttjänster. Det finns andra som kan handlägga detta.

Det är hög tid att Stefan Löfven visar prov på ett ansvarsfullt ledarskap. Om så inte sker så tror jag att de svenska skattebetalarna är bereda att bekosta en taxiresa till Västernorrland under förutsättning att Löfven blir kvar på orten för gott.

Karl-Axel Wolf, Solö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons