Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min dröm är att Hallstavik ska våga

Projektet med att bygga om Centrumtorget i Hallstavik möttes med namninsamlingslistor där 400 personer uttrycker sin vilja att inte ta bort parkeringsplatser. Vid ett möte i september i Hallstavik fick invånarna komma och träffa kommunpolitiker och tjänstemän inför ombyggnaden av torget. Då dök ett 15-tal personer upp. Vad vill vi egentligen med Hallstavik? Ingenting?

Annons
Gör Hallstavik till ett exempel på hur man kan utveckla bruksorter till att åter vara attraktiva platser med framtiden för sig. Det är min dröm att Hallstavik ska våga ta på sig den utmaningen, skriver Amalia Mattsson.

Jag kan se att Hallstaviks Centrumtorg i dag mest är uppbyggt kring livsmedelshandel med två stora aktörer i fokus samt ett systembolag: allt handlar om att snabbt ta sig till en parkeringsplats, in i affären, handla, och sedan ut igen. Vi måste värna dessa aktörer – utan matvaruaffärer så utplånas många bygder. Men jag tror verkligen att det finns plats för flera intressen och aktörer på torget, till gagn för alla.

Biltrafiken slickar i dag runt torget som är omgivet av parkeringsplatser och vägar. Att inga barnfamiljer vill stanna där och släppa barnens händer så att de kan springa runt och leka är förståeligt. Med ett ökat avstånd till trafiken och en barnvänlig utformning av torget kan vi få flera att stanna där längre. Vatten utgör onekligen en trevlig samlingspunkt på många orter – varför så inte också i Hallstavik med den vid ombyggnaden av torget tilltänkta vattenspegeln?

Jag ser framför mig ett ökat utbud av restauranger där dansare från Herräng dance camp samlas för att äta och umgås under sommaren, med barnfamiljer som samlas kring vattnet för att äta glass och ta en paus efter handlingen. En plats dit man går för att köpa lokala råvaror till middagen. En plats för kulturellt utbyte.

Och när det gäller att vi kan förlora några parkeringsplatser allra närmast torget. Jag har full förståelse för att det blir trångt på parkeringen under helger och varma sommardagar. Mycket av den dåliga trafiksituationen ligger i en gammaldags och småskalig lösning för in- och utfart för trafik, där det är trångt på många ställen och bilar måste korsa varandra. Starta då hellre ett projekt som löser detta problem.

Min dröm för samhällsbyggnad är just att vi ska utveckla de mindre orterna så att de rymmer både det som är typiskt och positivt på en liten ort, med det som på ett positivt sätt kännetecknar storstaden. Alltså: behåll igenkännandet, gemenskapen, engagemanget och kreativiteten som uppstår när man måste klara sig själv på landsbygden, med öppenheten, toleransen, mångfalden och det kulturella utbudet som brukar finnas i större städer.

Kan vi göra detta? Det skulle göra Hallstavik till en förebild inom samhällsbyggande och ett exempel på hur man kan utveckla bruksorter till att åter vara attraktiva platser med framtiden för sig. Platser där folk vill vara och dit man åker för att det är så trevligt och berikande att bara vara där.

Det är min dröm att Hallstavik ska våga och ska ta på sig den utmaningen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons