Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets rivningspolitik ger sämre miljö

Annons

Miljöpartiet vill riva alla småskaliga vattenkraftverk och slopa hundraåriga regleringar av vattendrag och sjöar. Kraftverken har varit med sedan Sverige elektrifierades för 100 år sedan, de flesta har rötter i kvarnar, sågar, hammare med mera sedan medeltiden. De producerar tillsammans 5 TWh eller sju procent av Sveriges elenergi med en sammanlagd effekt av 1000 MW.

Dessa 5 TWh minskar gammal och smutsig kolkraft i våra grannländer genom att vår export ökar eller vår import minskar. Och klimatet känner ju inga gränser.

De småskaliga vattenkraftverken bevarar och utvecklar månghundraåriga kultur- och naturmiljöer, är viktiga för bad, båtliv och fiske, skriver Leif Wretman.

Lägger vi ner den småskaliga vattenkraften kommer utsläppen av koldioxid att öka med 4,25 miljoner ton. Betänk att de totala årliga utsläppen av koldioxid i Sverige är cirka 40 miljoner ton. Alltså kommer utsläppen av koldioxid att öka med över tio procent. Dessutom kommer det att släppas ut 2 600 ton svavel, 2 300 ton kväveoxider och 55 000 ton flygaska.

Det är lika mycket föroreningar som en tredjedel av all vägtrafik med lastbilar och personbilar släpper ut.

Utan att bygga nytt, bara genom att modernisera och bättre reglera de småskaliga vattenkraftverken kan man i stället öka produktionen till det dubbla, alltså 10 TWh eller 14 procent av vår elförbrukning med en effekt 2000 MW. Det skulle ge en rejäl förbättring av vår miljö i norra Europa.

Visst är sol- och vindel fantastiskt och ska byggas ut. Den kan emellertid inte regleras utan kräver vattenkraftens reglerförmåga för att hålla elnätet stabilt. Där kan också den småskaliga vattenkraften spela en viktig roll, särskilt i södra Sverige.

De småskaliga vattenkraftverken bevarar och utvecklar månghundraåriga kultur- och naturmiljöer, är viktiga för bad, båtliv och fiske. Denna vattenkraft har nyttjats i många hundra år för kvarnar, sågar och för energi. Det har också vuxit fram bebyggelse vid dammar, sjöar och vattendrag. Med Miljöpartiets politik skulle flera miljoner människor finna sig bo vid eller i närheten av sterila lerbäddar i stället för natursköna stränder.

Miljöpartiets arbete för att riva ut de småskaliga vattenkraftverken stöds av en del tjänstemän på Havs- och vattenmyndigheten, Vattenmyndigheterna, Kammarkollegiet och förstås Älvräddarna. Att det skulle få förödande konsekvenser för både miljoner människors närmiljö och för klimat låtsas man inte om.

Leif Wretman, Håtö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons