Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många blandar ihop "stadsarkitekt" med "opinionsbildare"

Det verkar som om Margaretha Levin Blekastad, liksom många andra, blandar ihop ”stadsarkitekt” med ”opinionsbildare” . ”Att våga säga ifrån när det behövs” är en bra egenskap. Den kan inte bara vara vikt för ”stadsarkitekten”, skriver Mats Wedberg.

Annons

Nej, stadsarkitekten var inte ”orsaken” till misstagen i Norrtälje. Det var andra krafter som styrde trots stadsarkitekten.

Det verkar som om Margaretha Levin Blekastad, liksom många andra, i sin kommentar den 30 oktober blandar ihop ”stadsarkitekt” med ”opinionsbildare” . ”Att våga säga ifrån när det behövs” är en bra egenskap. Den kan inte bara vara vikt för ”stadsarkitekten”. De som arbetar inom kommunens förvaltning, inom alla områden, ska kunna säga ifrån när det behövs.

Stadsarkitekten var inte ”orsaken

På samhällsbyggnadsavdelningen finns många personer som jobbar fram planer. Där skapas våra nya livsmiljöer. Där finns många kompetenta och ambitiösa planerare. Det är därför viktigt att den arbetsprocessen blir transparent.

I planprocessen sker hela tiden kontakter med byggherrar och med politiken. Arbetet med att intensifiera dialoger med invånarna utvecklas. Det är inte så enkelt. Vi har en struktur där vi är ovana att diskutera och ge förslag. Istället är det enkelt att hemfalla åt att klaga när det är för sent.

Blir ”stadsarkitekten” den som skall ”städa upp” har vi missat målet. Det tar tid att bygga upp platta organisationer men det är mycket mer spännande än att ta bort ansvaret från medarbetarna och lägga det på en enda.

Jag ser ropet på ”stadsarkitekt” som ett uttryck för uppgivenhet. Efter många års politiker- och byggherrestyrd planering ser många ingen annan råd än att utnämna någon som tar på sig att säga ifrån – att vara ”ansvarig”.

Den vägen är inte framkomlig om vi vill bygga ett samhälle tillsammans. Vi måste ha större förväntningar på alla i samhällsbyggnadsprocessen.

Mats Wedberg (MP)

NT kommenterar:

Nej, jag blandar inte ihop stadsarkitekt med opinionsbildare. Däremot kan en stadsarkitekt vara en tydlig och viktig röst i debatten kring stadsbyggnadsfrågor och samhällsutveckling.Och det finns naturligtvis ingen motsättning mellan en stadsarkitekt och en samhällsbyggnadsavdelning med kompetenta medarbetare. De går förhoppningsvis hand i hand.

Jag har inte förespråkat att ta bort ansvaret från medarbetarna (var kom det ifrån?). En stadsarkitekt måste självklart jobba tätt tillsammans med sina medarbetare och sprida ansvar.

Att förespråka en stadsarkitekt handlar inte om uppgivenhet. Tvärtom. Det handlar om att se vikten av att lyfta blicken och ha visioner för hur vi vill att våra livsmiljöer ska se ut i framtiden.

Flera städer har anställt stadsarkitekter de senaste åren, bland annat Gävle, där Helena Tallius Myhrman tillträdde förra året. I en intervju beskriver hon uppdraget i termer av att se helheter och lyfter fram att det är extra viktigt när staden växer så fort. Det gäller i högsta grad även Norrtälje.

”Vi lever visserligen här och nu, men det är viktigt att tänka på att vi lämnar över en byggnadstradition till kommande generationer. Det är viktigt för en stadsarkitekt att ta ansvar för”, säger hon i intervjun.

Jag håller med.

Margaretha Levin Blekastad, kulturredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons