Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på människor innan besluten fattas

Jag tycker att samverkansstyret är inne på helt rätt väg i arbetet med landsbygdsprogrammet med många dialogmöten om landsbygdens utveckling. Det är bättre att lyssna på människor innan besluten tagits än efteråt, skriver Bengt Annebäck.

Annons

Det är en märklig debattartikel fyra representanter för Landsbygdspartiet oberoende skrivit i NT 24 augusti. Å ena sidan klagar de på att kommunen slösar pengar. Å andra sidan förordar de utan tvekan att kommunen ska bekosta en folkomröstning för 2-3 miljoner, som inte kommer att ge några som helst svar som kan användas till en annan planering än den som kommer att ske ändå. Det är inte rimligt att återuppväcka redan nedlagda skolor och ett landsbygdsprogram är redan under full utveckling.

Å ena sidan anser de att kommunaliseringen är roten till allt ont i skolan. Å andra sidan anser de att alla kommuninvånare ska få bestämma om hur många och hur små skolor vi ska ha oavsett kostnaden.

Det var Miljöpartiet som låg bakom att det blev möjligt att genomföra folkomröstningar om tillräckligt många invånare krävde det, men resultatet av en folkomröstning måste ju kunna tolkas på ett entydigt sätt och ha betydelse, skriver Bengt Annebäck.

Det här hänger uppenbarligen inte ihop, men när man är frustrerad är det inte lätt att var stringent. Frustrationen har sina rötter både i känslan av brist på demokrati och i känslan av att landsbygden förfördelas. Jag har respekt för den, men anser inte att det finns fog för tanken om att landsbygden skulle bli mer lockande med den gamla skolstrukturen.

Låt oss däremot fundera över demokratiaspekten.

Implementeringen och utförandet av skolstrukturplanen skulle förvisso ha kunnat skötas på annat sätt från första början. Man skulle kunnat ha haft fler öppna dialogmöten med flera olika alternativ och mer information om vad de olika alternativen kunde leda till och man skulle ha kunnat använda internet på ett helt annat sätt och då vore det framförallt intressant att få reda på vad elever, föräldrar, lärare och rektorer tycker.

För Miljöpartiet har demokratin varit väsentlig från partiets allra första början och det var Miljöpartiet som låg bakom att det blev möjligt att genomföra folkomröstningar om tillräckligt många invånare krävde det, men resultatet av en folkomröstning måste ju kunna tolkas på ett entydigt sätt och ha betydelse.

Jag tycker att samverkansstyret är inne på helt rätt väg i arbetet med landsbygdsprogrammet med många dialogmöten om landsbygdens utveckling. Norrtäljedialogen på nätet är också ett bra initiativ som går att utveckla mycket mer.

Att utveckla den direkta demokratin innebär att ha levande dialoger och att använda invånarnas kreativitet och då ska den dialogen kunna få konkret betydelse för utvecklingen, inte bara resultera i att ett parti framstår som ett parti som stödjer människors vilja att bli lyssnade på. Det är bättre att lyssna på människor innan besluten tagits än efteråt.

I Miljöpartiets Gröna Seniorer har vi till exempel genomfört några medborgardialoger om bland annat äldreomsorg, där vi har bannlyst partipropaganda. Det är många gånger bland ”brukarna” och anhöriga och tjänstemän det vill säga bland de som berörs som lösningar på och behov av förändringar kan hämtas. Vi kommer vara med om att arrangera en ny medborgardialog om hur vi ska få bättre äldreomsorg i november. Det här kan utvecklas på många viktiga områden. Sociala kooperativa företag kan mobilisera den demokratiska kraften och kreativ.

Att låta mer av den direkta demokratin genomsyra den kommunala apparaten kommer att ta tid.

Till sist kan jag återigen inte låta bli att fundera över hur Moderaterna ska tolka det förmodade ja som folkomröstningen kommer att leda till. Vad kommer de att höra när de ”lyssnar till människor” i efterhand? Kommer de att ompröva hela sin politik? Kommer de att tycka att 2-3 miljoner var väl använda pengar? Tror knappast det.

Bengt Annebäck (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons