Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna sviker traumatiserade kvinnor

Annons

Våra medier är nu fyllda av #metoo. Det är en i högsta grad berättigad uppmärksamhet.  

Nyligen skrev 15 liberala kvinnor i NT en engagerad appell för jämställdheten och den fortsatta kampen för respekten för kvinnor. Det är utmärkt, men jag skulle önska att det här engagemanget också sträcker sig till att de försöker påverka sina liberala kamrater i vårt landsting.

Uppmärksamheten för #metoo är i högsta grad berättigad.  Jag skulle dock önska liberala kvinnors engagemang för #metoo, jämställdhet och respekt för kvinnor också sträcker sig till att de försöker påverka sina liberala kamrater i vårt landsting, skriver Bengt Annebäck. Foto: Claudio Bresciani, TT

Det är uppenbart att det behövs.  Det liberala sjukvårdslandstingrådet Anna Starbrink och hennes allierade i minoritetsstyret har nyligen drivit igenom att avtalet med Kris- och Traumacentrum (KTC) om att behandla kvinnor, som varit utsatta för våldtäkter och psykisk och fysisk misshandel ska upphöra. Det rör sig om kvinnor (och ett litet antal män) som drabbats av PTSD, det vill säga posttraumatiskt stressyndrom, efter otäcka övergrepp.

Anna Starbrink och hennes partikamrat Jessica Ericsson, ordförande i psykiatriberedningen, hävdar att psykiatrin kan ge helt likvärdig vård som KTC. Detta är inte sant. Varför skulle då KTC fått allt fler remisser från psykiatrin där det står att de saknar resurser och kompetens? Varför skulle i så fall landstingsledningen inte kunna klara av att hänvisa vart KTC skall skicka alla de icke åtgärdade remisser (140 stycken) som de nu måste återsända?

Landstingsledningen tycks sakna insikt i att de som remitterats till KTC lider av komplicerade trauman, som kräver mycket specialiserad kunskap som inte psykiatrin klarar. Psykiatrin karar däremot ”vanliga ”PTSD-fall.

Den ideella organisationen Wonsa startade en mottagning i Stockholm 2015 för traumatiserade kvinnor och forskning, därför att de ansåg att hjälpen i hela landet var helt otillräcklig. De bygger sin verksamhet till stor del på donationer, men hade långt gångna diskussioner med Anna Starbrink om ett avtal. Det avbröts plötsligt under våren 2017 därför att det påstods att de psykiatriska mottagningarna klarade av att behandla patienterna.

Det hela blir inte bättre av att landstinget också hävt avtalet med KTC och Röda korset och Ericastiftelsen (för barn) när det gäller andra trauman efter övergrepp, tortyr och krig. Den nya upphandling som påbörjats är utformad så att såväl KTC med 25 års specialiserad erfarenhet av svåra trauman och Röda korset med 30 år erfarenhet riskerar att försvinna.

När den psykiska ohälsan ökar, när vi får allt fler flyktingar, som har hamnat i utanförskap på grund av psykiska trauman och när uppmärksamheten på sexuella trakasserier och övergrepp aldrig varit större, borde de här patienternas behandling vara högprioriterad. De ska inte utsättas för besparingar.

Det räcker inte med vackra ord. Vi måste också se till att de som utsatts för svåra övergrepp och ofta har ett livslångt lidande får adekvat hjälp. Det lönar sig rikligt.

Bengt Annebäck (MP), ersättare i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons