Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna – ett tydligt alternativ

Annons

Det antyds ibland att Liberalerna skulle vara ett otydligt parti. Kanske behöver vi bli bättre på att förklara hur vår politik hänger ihop med vår ideologi. För den liberala grundtanken är egentligen både tydlig och enkel: vår uppgift är att försvara varje människas möjlighet att forma sitt liv. Det är denna tanke som ligger till grund för alla våra beslut.

Med friheten kommer också ett ansvar – att försörja sig själv, respektera andra och bidra till det gemensamma. Det sociala skyddsnätet ska fånga den som faller, men inte snärja den som kan stå själv.

Den liberala grundtanken är egentligen både tydlig och enkel: vår uppgift är att försvara varje människas möjlighet att forma sitt liv, skriver Robert Beronius. Foto: Stefan Jerrevång, TT

Förstår man detta är jag övertygad om att vår politik blir mycket tydligare. Vår tro på att låta människor styra över sina egna liv innebär att vi genom tiderna tagit strid för religionsfrihet, allmän rösträtt, sexuell frihet, jämställdhet och valfrihet. Det är därför vi vill att du själv ska kunna välja skola åt dina barn eller kunna välja tandläkare – för att ge några exempel. Du är kapabel till att välja mer än bara vilka kläder du ska ha på dig och vilket tv-program du ska se. Det måste också finnas olika alternativ att välja mellan, annars är valfriheten inte mycket värd.

Förra året beslutade samverkansstyret (S+MP+C), med stöd av Moderaterna, att lägga ner ett antal mindre skolor. Samverkansstyrets argumentation präglades av en obehaglig syn av att tro sig veta bättre än medborgarna själva vad som var bra för medborgarna. Då det inte fanns några vetenskapliga belägg för att kvaliteten skulle vara sämre på mindre skolor innebar beslutet en omotiverad begränsning i möjligheten att välja skola. Några ekonomiska argument för nedläggningarna fördes inte heller fram. Utifrån vår ideologiska grund om att alla människor i största möjliga mån själv ska kunna styra över sina liv röstade vi nej till skolnedläggningarna.

Vår tro på att vi har ett gemensamt ansvar för varandra syns tydligt i vårt engagemang för bland annat personlig assistans, trygghetsboenden och anhörigstöd.

Frihet, ansvar och förtroende – så kan man sammanfatta det liberala löftet, eller samhällskontraktet. Nationalister och populister världen över lockar nu med helt andra lösningar. De säger att det var bättre förr, och skyller på invandringen, media, globaliseringen eller marknaden. Friheter vi tagit för självklara, hotas på riktigt. Det finns all anledning att vara orolig, men därmed också mycket goda skäl att rösta på Liberalerna.

Med gemensamma krafter och mer liberala lösningar kan vi göra det bättre i morgon. I höst kommer Liberalerna i Norrtälje kommun gå till val på ett mycket konkret och tydligt handlingsprogram för nästa mandatperiod. Allt med den gemensamma nämnaren: vi försvarar din möjlighet att forma ditt liv.

Robert Beronius (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons