Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Noa behålla sina lokaler på Nordrona

Annons

För en tid sedan tog kommunstyrelsen beslut om nytt hyreskontrakt för kommunens resurspool. För denna verksamhet avser kommunen hyra lokaler av Campus Roslagen. De tilltänkta lokalerna, som är gamla hangarer med högt till tak, ska byggas om till två våningar för att passa resurspoolens verksamhet, som bland annat behöver kontor.

Resurspoolen är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet och utgör en viktig verksamhet för arbetsträning och praktik. Poolen fungerar även som arbetsplats för ett antal personer med olika funktionsvariationer. Verksamheten har under senare år vuxit och behöver nu nya lokaler.

Kommunledningen bör backa beslutet om att säga upp Norrtälje Ateljéförening från lokalerna på Nordrona, och i stället se vilka möjligheter för kulturutveckling som finns där uppe, skriver Catarina Wahlgren.

Så långt allt gott.

Vad som saknades i kommunstyrelsens underlag för beslut var bland annat information om att det redan nu finns en verksamhet i de tilltänkta lokalerna. Sedan 2003 huserar kulturföreningen Norrtälje Ateljéförening (Noa) i den gamla hangaren med ateljéer, utställningslokaler med mera. Lokalerna är unika och lämpar sig ytterst väl för produktion av kultur; här kan du bygga scendekorationer, här kan du öva in cirkusnummer, här får du en unik akustik samtidigt som det också finns möjligheter att dela av och göra rum i det stora rummet för flera pågående arbeten. Föreningen Norrtälje Ateljéförening har sedan ett antal år tillbaka samarbeten med studieförbunden och kommunens skolor i till exempel projektet ”skapande skola”. Flera av studieförbundens kurser är också beroende av denna typ av lokaler för sin kursverksamhet, till exempel keramikkurser.

I kommunstyrelsens underlag framgick inte att Norrtälje Ateljéförening nu blir utan ändamålsenliga lokaler. Styret säger sig visserligen leta efter nya lokaler till föreningen, men hur lätt är det att hitta en lokal med de här möjligheterna till kulturproduktion?

Hade det inte varit lättare för kommunen att hitta andra lokaler till resurspoolen som ju ändå är i sta med att flytta? Hade det inte varit lättare om kommunen förhandlat med Norrtälje Ateljéförening om ett samarbete kring resurspoolen där säkert många av de involverade skulle må bra av kulturell arbetsträning?

Det finns också andra verksamheter i hangaren som till exempel Tullverket och ett lager som räddningstjänsten har. Varför diskuteras inte om dessa verkligen måste ha just de här lokalerna? I stället för att ställa viktiga verksamheter på backen borde kommunen koncentrera sig på att hitta lokaler till den verksamhet det gäller, i detta fall resurspoolen.

Samma sak ser vi ju när det gäller fritidsgården Brännäsgården. Även om styret kommer med svepande svar som ”vi tänker inte köra ut verksamheten förrän vi hittar bättre lokaler för den” så står det fast i planeringsunderlaget att Brännäsgården så småningom ska byggas om till förskola och att den nuvarande verksamheten flyttas till andra lokaler.

Brännäsgården lämpar sig ytterst bra som ungdomsgård och ytterst dåligt med behov av ordentliga ombyggnader för att fungera som förskola, skriver Catarina Wahlgren.

På samma sätt som hangaren på Nordrona lämpar sig ytterst väl för Noas verksamhet och ytterst dåligt för resurspoolen som måste bygga om lokalerna kraftigt, så lämpar sig Brännäsgården ytterst bra som ungdomsgård och ytterst dåligt med behov av ordentliga ombyggnader för att fungera som förskola. Varför letar kommunen efter ”bättre lokaler” till fritidsgårdsverksamheten på Brännäs när det är förskoleplatser som behövs? Varför letar man inte efter de lokaler man i första hand behöver?

Detta sätt att hantera lokalbehov kortsiktigt och utan helhetssyn bidrar till oro, frustration och ökade kostnader. I flera fall resulterar det säkert också i att vi mister bra verksamhet och kompetenta personer som idag är aktiva i vår kommun.

Till kommunledningen vill vi i Vänsterpartiet skicka dessa råd: Backa beslutet om att säga upp Norrtälje Ateljéförening från lokalerna på Nordrona och se vilka möjligheter för kulturutveckling som finns där uppe. Åk gärna till Subtopia i Botkyrka och se hur man arbetar där.

Lägg dessutom ner alla planer på att göra om Brännäsgården till förskola. Det finns möjligheter att ställa krav på byggherrar som bygger runtom i staden att också se till att det byggs förskolor i lokaler som är anpassade för många små barn, gärna med närhet till naturmark.

Catarina Wahlgren (V), gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons