Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag tror inte på en S-M-koalition

Annons

I söndags morse lyssnade jag på Expressen-TV. Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, och Gunnar Wetterberg, kolumnist i samma tidning, talade sig varma för en så kallad stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Syftet skulle vara att skapa förutsättningar för en stabil parlamentarisk situation efter höstens val. Det senare är en önskan som jag kan dela med de två, men jag är inte överens med dem om hur stabiliteten ska uppnås.

En koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna skulle dels betyda att de ideologiska skillnaderna skulle suddas ut ännu mer, dels att Socialdemokraterna definitivt skulle placera sig själva till höger om mitten i svensk politik, skriver Rune Karlsson. Foto: Fredrik Sandberg, TT, och Izabelle Nordfjell, TT.

Debattörerna, om man nu kan kalla två som är överens så, menade att likheterna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna blir allt större och att de definitivt är större än skillnaderna. De står nära varandra i migrationspolitiken. De är i stort sett överens om försvarspolitiken. Detsamma gäller synen på lag och ordning.

Socialdemokraterna har accepterat ”arbetslinjen” genom att inte vilja riva upp rot-och rut-avdragen. Inget av partierna vill återinföra förmögenhetsskatt eller arvsskatt. Och så vidare.

Det finns naturligtvis skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. De tydligaste handlar om bostadspolitiken, men de skillnaderna antogs vara möjliga att överbrygga. Så ser det ut i dagsläget enligt de två och jag tyvärr har inga större invändningar.

Däremot tror jag inte på en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Skälen till detta är flera. Det skulle det betyda dels att de ideologiska skillnaderna skulle suddas ut ännu mer, dels att Socialdemokraterna definitivt skulle placera sig själva till höger om mitten i svensk politik.

Moderaterna har, som alla vet, under den innevarande mandatperioden med förvånande beslutsamhet rört sig åt höger. Lösningen på Sveriges problem kan inte vara att följa efter. Lösningen är att visa att det finns alternativ, att stå upp för de värden ur vilka den svenska arbetarrörelsen en gång vuxit.

Rune Karlsson, Husinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons