Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invändigt trapphus i faktoriet kräver stora rivningar

Annons

Några kommentarer till Gunnar Hellströms debattartikel om faktoribyggnaden i NT den 5 december:

Rivning. En invändig ombyggnad kräver stora rivningar i byggnaden. Både trappa och hiss skall gå igenom mellanbjälklaget och tar dessutom plats från till exempel de toaletter som krävs. Dessa måste då byggas in på annan plats i byggnaden. Dessutom måste kompletterande lösningar göras för att säkerställa brandcellsavgränsningar.

Faktoribyggnaden ägs av Stiftelsen Roslagsmuseet och en helhetsbedömning skall göras, både kulturellt och ekonomiskt. Strävan har varit att byggnaden skall öppnas upp för invånarna, skriver Mats Wedberg.  Foto: Therése Söderlund.

Bilden. Det är alltid svårt att illustrera byggnader i enkla perspektiv. Ju närmare man går desto mer förvrängt blir perspektivet. Den bild som fanns i min artikel hade en ögonhöjd på 1,6 meter över markplan.

Invånarna och alternativen. Med förståelse menar jag att kunna väga in olika aspekter. Det kunde antikvarierna göra trots att uppdraget för dem var att bevara exteriören. I förstudien nämns de olika för och nackdelar med de två tänkbara alternativen. Faktoribyggnaden ägs av Stiftelsen Roslagsmuseet och en helhetsbedömning skall göras, både kulturellt och ekonomiskt. Strävan har varit att byggnaden skall öppnas upp för invånarna.

Tillgänglighet. Förslaget att ha en entré från Hantverkaregatan är inte möjligt utan att ha en tillgänglighetsanpassad entré från parken. Både höjdskillnad, trottoar och de kopierade nya dörrarna omöjliggör det. Stiftelsens förslag innehåller både entréer från Hantverkaregatan och parken.

Tvång. Att slutkommentaren i mitt debattinlägg, ”Nu behövs krafter som vill skapa något nytt i faktoriet. Verksamheter som kan fånga människors intresse och nyfikenhet. Genom den föreslagna tillbyggnaden har stiftelsen skapat stora möjligheter för det”, skulle innehålla något tvång verkar svårt att förstå. Det var en ärligt menad förhoppning.

Varje människa har rätt att fritt hysa en åsikt och bedömning. I det här fallet är det Stiftelsen Roslagsmuseet som skall ta ansvar för vad som händer med dess byggnad.

Mats Wedberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons