Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarna ska inte sitta på läktaren

Annons

Bino Drummond (M) raljerar i NT den 27 oktober över kommunens förvaltningars och samverkans­styrets allvarliga försök att möta kommunens invånare i arbetet med det nya landsbygds- och skärgårdsprogrammet.

Han påstår att det endast var tomma läktare på de ­olika dialogmötena, att ­Moderaterna gör det bättre själva i egna möten och det är därför som Moderaterna inte deltagit i dessa möten.

Det är ett intressant politiskt budskap. För det första verkar han inte förstå att det är just på läktaren vi inte vill att invånarna skall sitta. Vi vill att de skall vara med på planen. Därför anordnas dessa dialogmöten.

Bino Drummond verkar inte förstå att det är just på läktaren vi inte vill att invånarna skall sitta. Vi vill att de skall vara med på planen, skriver Mats Wedberg.  Foto: Trond Reidar Teigen, TT

För det andra var det inte så tomt på planen som han gör gällande. Vi lyckades få in många synpunkter som lagts in i programmet.

Samtidigt raljerar Bino Drummond över de viktiga policydokument som en kommun måste upprätta för att näringsliv och förvaltning skall kunna arbeta i en tydlig struktur av inriktningsbeslut.

Han kallar dessa dokument för papperstigrar och deklarerar samtidigt att han vill återgå till Moderaternas gamla politik och ”presentera riktiga förslag”. Samverkanstyret fick när vi ­tillträdde från dag ett för tre år sen se resultatet av den politik som Bino Drummond förespråkar.

Principen att politiken skall ange inriktningar och ge förutsättningar medan förvaltning och näringsliv skall hitta lösningar verkar inte passa Bino Drummond. Han och Moderaterna vill presentera ”riktiga” förslag.

Det låter enkelt. Men Norrtälje kommun har nu vuxit och det krävs mer av oss politiker än att peka med hela handen på det ena efter det andra.

I stället måste vi skapa en större medverkan hos medarbetarna i kommunens ­förvaltningar och utnyttja den stora kompetens som finns där. Det ställer stora krav på oss politiker att kunna formulera en viljeinriktning. Politiken måste även ge en ram för näringslivet på ett sådant sätt att de förändringar vi vill åstadkomma kan utvecklas av företagen.

Det arbetet måste ständigt pågå och förbättras. Det kan jag hålla med om. Men att kalla det för ”papperstigrar” visar på en oförståelse för politikens ansvar.

Vi i samverkanstyret vill förändra gamla strukturer och skapa en transparent och hållbar kommun. Det arbetet måste ha ett långsiktigt perspektiv. Det går att diskutera om vi lyckas alla gånger. Ibland får vi göra omtag.

Men Moderaterna och ­Bino Drummond måste förstå att vi aldrig kommer återgå till en politik där invånarna sitter på läktaren.

Mats Wedberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons