Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologi får inte klå sunt förnuft

Lisa Nordin, Ingrid Landin och Mats Wedberg attackerar kärnkraften i sin debattartikel ”Visst klarar vi oss utan kärnkraft” i Norrtelje Tidning (12/2).Skribenterna avskyr kärnkraft av ideologiska skäl och de skriver att den inte är lönsam. Det beror bland annat på en av politiker skapad snedvriden marknad där skatter och subventioner blandas.

Annons
Energi. Många vill ersätta kärnkraft med vind- och solkraft. Men dessa är fortfarande dvärgar i elnätet. 2015 stod vindkraften för 10 procent av den totala elproduktionen, medan kärnkraften stod för 40 procent, skriver Lennart Back.

Kärnkraften tvingas betala en godtycklig straffskatt som gradvis höjts. Enligt Sweco var avgiften ifjol åtta öre per kWh. Skatten beräknas på verkens teoretiska kapacitet och skall betalas även vid stillestånd.

Avsikten är just att göra kärnkraften olönsam och är ett ohederligt sätt att hantera en av svensk elproduktions grundpelare som har försumbara utsläpp.

Andra får däremot generösa subventioner. Den som installerar solpaneler får upp till 120 öre mer per levererad kWh jämfört med storskalig vattenkraft enligt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Tala om en överskattad produktion. Vindkraftens existens bygger helt på subventioner. Inga subventioner, inga vindkraftverk.

Vattenfalls vindpark Yttre Stengrund hade uppnått 15 års ålder och då upphör subventionerna. Därför ansågs den plötsligt olönsam och monterades ner.

Kärnkraften skall ersättas med vad som påstås vara modernare teknik men som delvis handlar om mer av gårdagens teknik. Jag lånar ett drastiskt uttryck från en skribent på nätet: ”Miljöpartiets version av High Tech är att bygga väderkvarnar och elda koskit” (biobränsle).

Sedan tar skribenterna ett jättekliv framåt i tiden och kompletterar med teknik så modern att den bara finns i deras fantasi: smarta elnät och billiga batterier med stor lagringskapacitet.

Denna mix tror de skulle lösa alla problem med det förnybaras instabilitet och brist på produktivitet.

De tycks dessutom tro att man utan problem kan skicka el kors och tvärs genom Europa och att elnätet blir stabilare med mer förnybart.

Erfarenheter från Tyskland visar att det är tvärtom. Grannländerna vill inte ha den instabila tyska förnybara elen.

Vind- och solkraft är fortfarande dvärgar i elnätet. Vindkraften stod 2015 för 10 procent av den totala elproduktionen, medan kärnkraften stod för 40 procent.

Solceller gav så lite att de inte gjorde något märkbart avtryck i statistiken. Vindkraftens stora problem är den ojämna väderberoende produktionen. Påståendet att det alltid blåser någonstans stämmer inte.

I juli 2015 varierade den totala svenska vindkraftsproduktionen flera gånger mellan praktiskt taget ingenting upp till 3400 MW med ett medelvärde på 1000 MW.

Det är dessa stora och ständiga variationer som gett tyskarna mycket bekymmer och kommer att ge oss allt större bekymmer om vår utbyggnad fortsätter.

Man bävar för Sveriges framtid om ideologi fortsatt skall tillåtas övertrumfa sunt förnuft i energipolitiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons