Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för S att bryta upp från MP och V i säkerhetspolitiken

Det är hög tid för de svenska Socialdemokraterna att bryta upp från Miljöpartiet och Vänsterpartiet i säkerhetspolitiken och välja samma väg som Socialdemokraterna i Danmark och Norge, skriver Göran Pettersson

Annons

I årets utrikespolitiska debatt i riksdagen uppmärksammade jag att jag i motsvarande debatt två år tidigare uppmanat Nato att framgruppera trupp från USA och Tyskland till de medlemsstater som efter Rysslands invasion av Krim bedömde sig hotade av rysk expansion.

Nyligen hade jag förmånen att tillsammans med parlamentsledamöter från ett antal Nato-länder inom ramen för Natos parlamentariska församlings besök i Baltikum besöka den tyskledda multinationella bataljonsstridsgruppen som är grupperad i Litauen som en del av Natos Enhanced Forward Presence (EFP). Insatsen är ett tydligt besked om att Natos medlemsstater solidariskt sluter upp bakom en medlemsstat som hotas. Utformning och storleken på stridsgruppen innebär att den militärt är att betrakta som defensiv och den utgör därigenom inget hot mot Ryssland.

Den tyska insatsen inom Natos Enhanced Forward Presence (EFP) är ett bra exempel på att Tyskland axlar en allt större roll inom det transatlantiska säkerhetssamarbetet, skriver Göran Pettersson.

Värdet av EFP i Baltikum är framförallt att den skapar en tröskel som tjänar till att avhålla Ryssland från att angripa de baltiska staterna, vid ett eventuellt ryskt angrepp på ett baltiskt land blir det tydligt att Nato är angripet och därigenom solidariskt kommer att försvara sig. Förband från Norge och Danmark kommer ingå i stridsgrupperna i Litauen respektive Estland.

Den tyska insatsen inom EFP är ett bra exempel på att Tyskland axlar en allt större roll inom det transatlantiska säkerhetssamarbetet vilket jag framförde min uppskattning över till såväl den tyske förbandschefen som till medföljande tyska parlamentsledamöter. Vid senare strategidiskussioner med baltiska Rysslandsexperter blev det återigen tydligt att Sverige vid en militär konflikt i Baltikum skulle bli indraget dock utan att omfattas av de solidariska försvarsgarantier som följer med ett medlemskap i Nato.

Det är hög tid för de svenska Socialdemokraterna att bryta upp från Miljöpartiet och Vänsterpartiet i säkerhetspolitiken och välja samma väg som Socialdemokraterna i Danmark och Norge.

Göran Pettersson (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons