Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsmedsaffärer måste skyddas från kriminella

Annons

För tredje gången på lika många år rånades guldsmedsaffären på Posthusgatan nyligen. Det senaste rånet var så grovt att vem som helst förstår att det blir mycket svårt för en normalt funtad människa att driva verksamheten vidare som om inget hade hänt.

Jag är i likhet med många andra en vanlig medborgare som är gravt bekymrad över samhällsutvecklingen, men jag är också hyresvärd till guldsmedsbutiken. Min farfars bror, Adelbert Dahlin, var på sin tid en av Norrtäljes mest framgångsrika entreprenörer och verkade inom livsmedelssektorn. Min farfar var dock inte lika ekonomiskt framgångsrik och hans son Alf Dahlin (min far) började sin bana med två tomma händer som slaktarlärling i Norrtälje runt 1950 blott 14 år gammal. Drygt 30 år senare sålde han sitt livsverk och i nostalgins förtecken förvärvade han då sin farbrors gamla fastighet på Posthusgatan 6-8. Jag själv fick äran att överta fastigheten runt millennieskiftet och har således förvaltat den pittoreska byggnaden i snart 20 år.

Guldsmedsverksamheten på Posthusgatan måste få fortsätta så länge nuvarande eller framtida ägare vill fortsätta. Att det istället i praktiken kan vara grovt kriminella personer som dikterar villkoren är inget annat än ett gigantiskt misslyckande från våra folkvalda, skriver Erik Dahlin.

Guldsmedernas verksamhet är på många sätt perfekt för läget och har under ett par decennier bidragit till att bibehålla Posthusgatan som en gemytlig handelsdestination i Norrtälje kommun. I det större perspektivet har verksamheten varit ett lysande exempel på ett av de många småföretag som Sverige är så beroende av. Sedan de tillträdde lokalen för 25 år sedan torde de med god marginal ha betalat in 50 miljoner kronor till det allmänna i form av moms, arbetsgivaravgifter, löneskatt och bolagsskatt. Förutom att ägarna försörjt sig själva har de även haft anställda, betalat hyra till mitt bolag och handlat varor av leverantörer.

Att samhället genom sin oförmåga att stävja de upprepade rånen vänt mina hyresgäster ryggen smärtar mig därför mycket och borde även smärta alla som tror på ett civiliserat välfärdssamhälle.

Vissa typer av brott är till sin karaktär svåra att förutse var de kommer att inträffa, exempelvis personrån, men rånen mot guldsmedsaffärer faller inte inom den kategorin. Det kan inte råda något tvivel om att hotbilden är begränsad till lokalen och möjligen till de personer som har tillgång till lokalen.

Jag ser det därför som samhällets oavkortade skyldighet att skydda utsatta guldsmedsaffärer mot rån i likhet med att Säpo fattar beslut om personskydd. Kostnaden för skyddet kommer säkerligen inte att överstiga de intäkter samhället får av verksamheterna och för övrigt ska ett civiliserat samhälle inte kunna avstå från att skydda affärsinnehavare och företagare mot grov kriminalitet då hotbilden är uppenbar.

Det är min absoluta övertygelse att både Sverige och Norrtälje är beroende av engagerade ägare som investerar egna pengar och egen tid i sina verksamheter och fastigheter: entreprenörer som inte bara har ekonomi som drivkraft utan som även vill lämna ett positivt eftermäle. När samhället vänder mina hyresgäster ryggen vänder de även mig och mina förfäder ryggen. Förfäder som varit med och byggt upp Norrtälje till vad det är i dag, eller rättare sagt till vad det var innan näringsidkare och personal blev hotade med automatgevär och knivhuggna i ryggen.

Guldsmedsverksamheten måste få fortsätta så länge nuvarande eller framtida ägare vill fortsätta. Att det istället i praktiken kan vara grovt kriminella personer som dikterar villkoren är inget annat än ett gigantiskt misslyckande från våra folkvalda. I höst är det val och det är nog många med mig som skulle vilja se konkreta åtgärder innan dess.

Erik Dahlin, ägare till fastigheten på Posthusgatan 6-8 i Norrtälje

Läs mer:

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons