Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör återvinning lika enkelt som att kasta sopor

Annons

Många är vi som på grund av tidspress, ointresse, transportbrist, utrymme, fysisk styrka eller kunskap inte deltar fullt ut i vårt kommunala återvinningsprogram. Nationellt slängs 30 procent av de förpackningar som borde läggas i insamling och Norrtälje kommun ligger under genomsnittet för insamlat material.

Kostnaderna för vårt klimat, miljö och ekonomi är enorma. Koldioxidbesparingen vid återvinning av en aluminiumburk är 96 procent och 55 procent för en plastförpackning jämfört med nyproduktion.

Att källsortera tar tid, utrymme och kräver transportmedel. De som mäktar med får ingen rabatt utan får hjälpa till att täcka kostnaden för de som inte mäktar med, skriver Veronika Areskoug. Foto: Veronika Areskoug.

Vissa kämpar på med bagageluckan full av läckande mjölkkartonger, eller cyklar nedtyngd av kassar med återvinning till insamlingsstationer. Någon ekonomisk återspegling av arbetet och besväret finns knappast. Man förutsätter att alla invånarna ska utföra arbetet med glädje.

Att återvinna sina förpackningar och tidningar är ett lagstadgat krav och en förutsättning för ett hållbart samhälle. Genom den så kallade avfallsförordningen, som alliansregeringen beslutade om 2011, har hushåll och företag i Sverige en skyldighet att lämna sina förpackningar och tidningar till insamling. Det är alltså olagligt att inte återvinna. Företag som säljer en produkt är skyldiga att se till att du kan återvinna och täcka kostnaden.

I Norrtälje kommun kommer producenterna billigt undan sitt ansvar då stora delar av de återvinningsbara förpackningarna hamnar i hushållsavfallet och bränns. Då skickas kostnaden istället vidare till kommunen att täcka i form av avfallsavgifter och skatt.

Men som konsument har du redan betalt återvinningskostnaderna. Du betalar en återvinningsavgift varje gång du handlar en förpackning. Varje mjölkkartong har till exempel en avgift på 1 öre, och 2,50 öre betalar du extra för en kartongförpackning. Det är pengar som går direkt till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI). Det är inte tänkt att vi ska betala två gånger.

I ett samhälle som strävar efter att bli fossilfritt ska man inte behöva köra bil för att ta hand om sina sopor. Och alla medborgare ska få förutsättningar att följa lagen.

Norrtälje kommun bör hämta hushållens återvinning direkt vid fastigheten även för villor på samma villkor som kommunen hämtar övrigt hushållsavfall. Då uppnås ett fullt deltagande i källsorteringsprogrammet på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt för medborgarna. Vi kan också göra oss av med stökiga och överfulla återvinningsstationer som tar upp våra parkeringsplatser. Utrymmet kan användas till annat.

Källsortering med hämtning direkt vid hemmet kan låta dyrt, men blir faktiskt en besparing för kommuninvånarna. Istället för att kommunen betalar för att transportera och göra sig av med hushållsavfall som egentligen är återvinning så säljs materialet till FTI som tar över hanteringen.

Att källsortera tar tid, utrymme och kräver transportmedel. De som mäktar med får ingen rabatt utan får hjälpa till att täcka kostnaden för de som inte mäktar med.

Sedan 2014 har FTI verkat för att bygga ut fastighetsnära insamling. De flesta kommuner i Skåne har redan infört detta och flera kommuner i Stockholms län är på gång. I Helsingborg har sedan många år tillbaka varje hushåll två tunnor med fyra fack. Man lägger sin kompost, brännbart, metall, glass, plast, papp och tidningar i var sitt fack direkt vid uppfarten.

I nuläget försvinner osorterat avfall utan extra kostnad och besvär för den enskilde, medan återvinning är krångligt och krävande. Varför inte underlätta för hushållen att följa lagen och sortera sitt avfall på ett ansvarsfullt, behändigt och miljövänligt sätt?

Norrtälje kommun blev Sveriges sista kommun att införa hämtning av matavfall för kompostering. Låt oss inte bli sist med detta också.

Veronika Areskoug (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons