Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast läkarkontakt för alla äldre ger tryggare vård

Vi vill att varje läkare ska ansvara för sina äldre och multisjuka patienter, och samordna den vård som behövs. Det betyder att dessa patienter blir först med att kunna lista sig hos en läkare i stället för hos en vårdcentral, skriver Ella Bohlin.

Annons

Att vara äldre i sjukvården är inte lätt. Att ha flera sjukdomar på samma gång innebär också problem. Du ska hitta rätt bland mottagningar, läkemedel och besökstider. Detta trots att äldre och multisjuka tillhör de grupper som har störst behov av att besöka hälso- och sjukvården.

Vi kan tyvärr konstatera att personer över 75 år och personer med stort vårdbehov halkar efter i dagens Sverige. Och det är en växande grupp – i Norrtälje kommun bor 6 575 personer över 75 år.

För oss kristdemokrater är det inte ett tillstånd vi kan acceptera. Vi talar om vårdens VIP-personer – very important people – som bör bemötas med den största värdighet och bästa möjliga stöd.

Vi kan tyvärr konstatera att personer över 75 år och personer med stort vårdbehov halkar efter i dagens Sverige. Och det är en växande grupp – i Norrtälje kommun bor 6 575 personer över 75 år, skriver Ella Bohin.

I vår budget för 2018 gör vi nu tillsammans med Alliansen så att varje läkare ska ansvara för sina äldre och multisjuka patienter, och samordna den vård som behövs. Det betyder att dessa patienter blir först med att kunna lista sig hos en läkare i stället för hos en vårdcentral.

Du som behöver vård inom flera specialistområden får på det här sättet bättre hjälp med att koordinera vården. Dessutom stärker vi rollen som läkarna i primärvården har i sjukvårdssystemet, samtidigt som vi räknar med att kunna göra vården mer effektiv.

Inspirationen kommer från Norge där systemet med fast läkarkontakt har fallit väl ut. På sikt vill vi att alla patienter i primärvården som vill ska erbjudas en fast läkarkontakt. Vi börjar alltså med äldre och multisjuka. När det gäller de vårdcentraler som landstinget driver genom SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, ger vi dem i uppdrag att erbjuda alla multisjuka patienter och patienter över 75 år en fast läkarkontakt.

Totalt fördelar vi ytterligare 150 miljoner kronor till primärvården nästa år. I ett gott samhälle ska du som är äldre kunna vara trygg i kontakten med hälso- och sjukvården. Vi är glada över att kunna ta steg för att förbättra vården nära dig.

Ella Bohlin (KD), äldrelandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons