Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken klarar medlemsvärvningen på egen hand

Regeringen ska inte värva medlemmar åt facket, det klarar vi själva. Däremot är det bra om regeringen är neutral mellan parterna på arbetsmarknaden. Därför välkomnar vi att staten återinför vår avdragsrätt, skriver Aleksandar Srndovic.

Annons

Reidar Carlsson skriver den 12 september en ledare i Norrtelje Tidning med rubriken "Ska regeringen värva medlemmar åt facket?". Nej, Reidar Carlsson, regeringen ska inte värva medlemmar åt facket, det klarar vi själva. Däremot är det bra om regeringen är neutral mellan parterna på arbetsmarknaden.

Den neutraliteten försvann nämligen när alliansregeringen 2006 tog bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften men lät arbetsgivarnas fortsätta att göra av avdrag för medlemskap i arbetsgivarorganisationer.

Om den svenska modellen ska hålla långsiktigt är det nödvändigt att både löntagare och arbetsgivare är organiserade, skriver Aleksandar Srndovic.

Att parterna ska behandlas likvärdigt av staten är ett av skälen till att inte bara LO, utan även TCO och Saco, länge krävt att avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs. Ett annat viktigt skäl är att det stärker den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter ansvarar för lönebildningen, bär huvudansvaret för regler i arbetslivet och för att lösa tvister på arbetsplatser.

Om denna modell ska hålla långsiktigt är det nödvändigt att både löntagare och arbetsgivare är organiserade. Och sällan har partsmodellen varit så central för en positiv samhällsutveckling som nu. I ett läge där stora grupper ska kliva in på arbetsmarknaden är ordning och reda helt avgörande för att vi ska lyckas utan att Sveriges arbetstagare ska betala priset med låga löner och försämrade arbetsvillkor.

Därför välkomnar vi att staten genom att återinföra vår avdragsrätt behandlar parterna likvärdigt igen. Det stärker både våra medlemmar och den svenska modellen.

Aleksandar Srndovic (S), ordförande Pappers avdelning 68

NT kommenterar

Reglerna för avdragsrätt skiljer sig åt mellan privatpersoner och företag. Företag har rätt till avdrag för på ett helt annat sätt än privatpersoner. Det har därför varit naturligt att företag fått dra av medlemsavgifter i branschorganisationer, medan privatpersoner inte fått dra av medlemsavgifter i facket.

Nu vill regeringen ändra på detta, och tillåta privatpersoner att dra av fackavgiften. Så kan man självklart göra, om man tycker att man vill frångå normala skatteregler för att skapa neutralitet mellan parterna på arbetsmarknaden.

Det billigaste sättet för skattebetalarna hade dock varit att avskaffa företagens avdragsrätt. Så vill dock inte S-MP-regeringen göra, utan man inför istället ett avdrag för fackmedlemmar.

Det måste tolkas som att regeringens viktigaste syfte inte är att skapa neutralitet mellan parterna, utan att hjälpa facket att värva medlemmar. Uppenbarligen tror inte regeringen att fackföreningarna klarar detta på egen hand, utan att man måste ha regeringens hjälp.

Reidar Carlsson, politisk chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons