Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett samlat grepp för förlossningar är redan infört

Annons

Catarina Wahlgren (V) målar i en debattartikel i Norrtelje Tidning en svart bild av förlossningsvården. Det är sant att vi har en ansträngd situation och att det finns utmaningar i länet. Det förnekar jag inte. Vi vill inte tillbaka till en sådan sommar som vi hade 2017.

Vi kristdemokrater genomför flera åtgärder med våra Allianskamrater för att kvinnosjukvården ska få bättre förutsättningar. Vi höjer ersättningen till förlossningsvården kraftigt. Syftet är att stärka bemanningen, inklusive att göra det möjligt för vårdgivarna att förändra lönenivåerna.

Vi är inte nöjda men jag är övertygad om att den långa rad åtgärder vi satt in för att förbättra förlossningsvården kommer att göra skillnad, skriver Ella Bohlin.  Foto: Christine Olsson, TT

Totalt kommer förlossningsvården att ha tio procent mer i resurser från den 1 maj i år. Under hösten har vi också beslutat att lägga 25 miljoner extra på barnmorskemottagningarna i Stockholms län.

För att öka kapaciteten i förlossningsvården bygger vi också ut förlossningsenheterna på sjukhusen. Nya lokaler har öppnat eller håller på att färdigställas. När S:t Görans sjukhus öppnar sin förlossningsavdelning, som vi har fattat beslut om, ökar kapaciteten ytterligare.

Det stämmer inte längre att Stockholms län toppar listan vad gäller bristningsskador vid förlossning. Enligt statistik för 2016 som kom från Socialstyrelsen nyligen minskar andelen förlossningsskador i Stockholm. Trots att 204 fler barn föddes under 2016 drabbades 72 färre kvinnor av allvarliga bristningar.

Våra insatser för att minska andelen förlossningsskador ger resultat. Jag är inte nöjd med att Stockholms län fortfarande ligger högt när det gäller förlossningsskador. Men varje förlossningsskada som vården kan undvika är ett steg framåt.

Just nu är min prioritering för förlossningsvården att öka bemanningen och ge förutsättningar för att länets barn ska komma till världen med bästa möjliga omhändertagande. Det samlade grepp för förlossningsvården som Catarina Wahlgren efterfrågar vågar jag därmed påstå att vi redan har infört. Vi har kommit en bra bit på väg med förbättrade arbetsvillkor, nya lokaler, förbättrade metoder och förstärkta resurser.

Vi tänker till och med förbättra statistikarbetet eftersom vi sedan länge märkt de brister som finns med att lägga stort fokus på antalet hänvisningar. Vi är inte nöjda men jag är övertygad om att den långa rad åtgärder vi satt in för att förbättra förlossningsvården kommer att göra skillnad.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons