Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diffust program utan värde för skärgården

Genom att blanda stort och smått missar Norrtäljes program för landsbygds- och skärgårdsutveckling tillfället att nyansera och belysa resurser och utmaningar för de olika bygderna, skriver Jerker Persson.

Annons

Programmet för landsbygds- och skärgårdsutveckling i Sveriges populäraste landsbygd försöker hantera förutsättningarna för utveckling i nästan hela Norrtälje samtidigt, både för de halvstora tätorterna, de tätortsnära små orterna, landsbygden, den rena glesbygden och skärgårdsöarna. Med en förvirrande tänjning av Glesbygdsverkets definition av begreppet landsbygd ska våra två stora tätorter, Hallstavik och Rimbo, betraktas som landsbygd i samma mening som skärgårdens brolösa öar. Det är beklagligt, genom att blanda stort och smått missar Norrtäljes program för landsbygds- och skärgårdsutveckling tillfället att nyansera och belysa resurser och utmaningar för de olika bygderna.

Programförslagets sju områden med förslag till åtgärder har vaskats fram i en process med Norrtäljebor, tjänstemän och politiker. Resultatet är en omfattande åtgärdskatalog, med en räcka förslag till åtgärder inom de sju områdena. Men listan saknar prioriteringar och avstår från att analysera var eller hur de olika åtgärderna kan göra nytta.

En tredjedel av kommunens invånare bor på rena landsbygden och skärgårdsöarna, ändå finns inga särskilda förslag på åtgärder för skärgården, skriver Jerker Persson.

Den som vill hitta någon åtgärd för en särskild bygd blir besviken, här finns inget som antyder skilda karaktärer eller att någon bygd har särskilda utmaningar eller förutsättningar för att ha framgång med någon speciell åtgärd.

Ordet glesbygd förekommer inte och skärgården är en vacker kuststräcka med många fritidshus. När ordet skärgård förekommer är det som en del av begreppet landsbygd och skärgård.

En tredjedel av kommunens invånare bor på rena landsbygden och skärgårdsöarna, ändå finns inga särskilda förslag på åtgärder för skärgården. I katalogen med åtgärdsförslag nämns skärgården endast två gånger, då i samband med åtgärder från stat och landsting beträffande post och kollektivtrafik.

Det går inte att avgöra om programmet för Sveriges populäraste landsbygd ger förutsättningar för en positiv framtid för Björkö-Arholmabygden som levande skärgårdsbygd, eller om det leder till att öarna blir ett sommaröppet och vinterstängt besöksmål för turister.

Jerker Persson, Björkö-Arholma hembygdsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons