Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är riskabelt att ständigt larma om kris

Att årets skolresultat i vår kommun förbättrats vet även Robert Beronius, men detta passar inte med hans syften och krisuppfattning. Det har dock sina risker att ständigt larma om kris.
Vi vet ju alla hur det gick för den som oavbrutet ropade: "Vargen kommer!", skriver Mats Wilzén.

Annons

Liberalernas Robert Beronius framstår allt mer som "djävulens advokat" och för varje NT-artikel höjer han tonläget. Nu "rasar kommunen" och de styrande saknar "sjukdomsinsikt", ropar han med hög röst. Det är kris och "det saknas krisinsikt" avslutar han i NT (16 oktober).

Hans upprördhet baseras på två rankningslistor. Den som gjorts av den politiserade förening som kallar sig "Svenskt näringsliv", som brukar honorera moderatstyrda kommuner, och den som gjorts av intresseorganisationen Lärarförbundet.

Själv har jag alltid varit kritisk mot olika former av rankning. De 13 kriterier som exempelvis Lärarförbundet viktar mot varandra är i mina ögon mycket tveksamma för att bedöma kvaliteten i skolan.

En rankning är dessutom ett nollsummespel. Någon ska alltid hamna först och någon sist. Innevarande läsår ska alltså jämföras med året innan. Men om andra kommuner också förbättrats – kan man ändå sjunka i rankning! Ytterst små detaljer kan avgöra om man åker upp eller ner i en rankning. Sådana tabeller är en bräcklig grund för att bedöma kvaliteten i skolan.

När skolorna i Norrtälje istället jämför sig med sig själva, från år till år, och under längre tid, blir det intressantare att följa mätningarna. Då visar det sig att vi det gångna läsåret har förbättrat oss – lite, men dock. Den som vill veta mera om årets resultat kan vända sig till skolkontoret.

Att årets skolresultat i vår kommun förbättrats vet även Robert Beronius, men detta passar inte med hans syften och krisuppfattning. Det har dock sina risker att ständigt larma om kris.Vi vet ju alla hur det gick för den som oavbrutet ropade: "Vargen kommer!"

Mats Wilzén (MP), Söderbykarl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons