Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför röstar vi ja i folkomröstningen

Ett ja till ett kommunalt glesbygdsprogram en kraftfull markering för att satsa lika mycket på landsbygden och de mindre orterna som på Norrtälje stad. Och för att byskolorna ska drivas vidare så att barnfamiljer lättare kan bo och verka utanför central­orterna. Därför röstar vi ja, skrigver Kalle Güettler och Rolf Hedin.

Annons

Många befogade frågor har ställts om veckans folkomröstning. Framför allt undrar man hur våra politiska företrädare kommer att tolka valresultatet. Fyra mindre partier har visat sina kort, men dagens styrande allians och gårdagens makt­parti gömmer ännu korten i rockärmen.

Vad som krånglar till det vid ett ”ja” är dels att flera skolor som lagts ner kan ­vara svåra att öppna igen då familjer och barn redan har anpassat sig till skolskjutsar, nya klasser, kamrater och lärare. Dels kan man undra varför man ska rösta ja till ett glesbygdsprogram när ett sådant redan är på gång.

Ett ja till att öppna ”alla” skolorna kan och bör tolkas pragmatiskt. Det innebär åtminstone att Rånäs skola, som fortfarande är i drift, inte ska stängas och att Björkö-Arholma skola kan ­öppnas igen, skriver Kalle Güettler och Rolf Hedin.

En nejröst betyder å andra sidan att det var bra att stänga småskolorna och att det är okej att lägga ner fler mindre skolor framöver. Till exempel Skebobruk och Söder­by­karl. Samtidigt betyder ett ”nej” att man vill stoppa kommunens pågående arbete med en glesbygdspolicy.

Men går det då att ta ställning? Ja, definitivt. Ett ja till att öppna ”alla” skolorna kan och bör tolkas pragmatiskt. Det innebär åtminstone att Rånäs skola, som fortfarande är i drift, inte ska stängas och att Björkö-­Arholma skola kan öppnas igen. Den har ju bara varit nedlagd i ett par månader så skadan går att reparera.

Vad gäller andra skolor bör förutsättningarna för en eventuell omstart undersökas konstruktivt och lyhört innan definitiva beslut tas. Framför allt måste föräldrars och barns behov och förslag vägas in, vilket tidigare inte skett.

Vidare är ett ja till ett kommunalt glesbygdsprogram en kraftfull markering för att satsa lika mycket på landsbygden och de mindre orterna som på Norrtälje stad. Och för att byskolorna ska drivas vidare så att barnfamiljer lättare kan bo och verka utanför central­orterna. Därför röstar vi ja.

Att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet vid makten och Moderaterna i opposition när knappt en vecka återstår ­inte har talat om hur de kommer att hantera ett eventuellt ”ja” oroar oss dock. Rent formellt kan de ju strunta helt i folkviljan. Högt valdeltagande och klar ja-majoritet är därför viktigt. Så gå och rösta. Och rösta ja.

Läs fler debattartiklar om folkomröstningen:

Ett ja betyder att vi anser att många skolor behövs

Ett glesbygdsprogram är redan på gång i kommunen

Rösta ja den 12 november

Misstag att ställa små och stora skolor mot varandra

Vill verkligen Sverigedemokraterna elevernas bästa?

Ett ja behöver inte betyda att nedlagda skolor öppnas

Folkomröstningen är en kraftig signal till de politiska partierna

Roop tänker följa resultatet av folkomröstningen

Vi kommer helt att följa folkomröstningens resultat

Vårt parti tänker följa resultatet av folkomröstningen

Centerpartiet tänker köra över folkets åsikt

Lyssna på människor innan besluten fattas

Därför röstade C nej till en folkomröstning

Frågan i folkomröstningen bör skrivas om

Vi stöder människors vilja att bli lyssnade till

Olyckligt med folkomröstning

De har försökt hindra ­folkomröstningen

Hur skall folkomröstningen tolkas?

ROOP bekänner färg

Medborgarinflytandet satt på undantag även i Norrtälje

Folkomröstningen går inte att tolka – slöseri med pengar

Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons