Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjar det nya arbetarpartiet vittra sönder?

Att Moderaternas skylt ”Det nya Arbetarpartiet” sakta vittrar sönder och samman råder det ingen tvekan om. Nu tar man kanske sikte på att bli ett traditionellt konservativt parti i de besuttnas tjänst, skriver Peter Gerdman.

Annons

Det är tydligt att Moderaterna håller på att ompositionera sig på den politiska spelplanen. Tydligast har det varit inom försvarspolitiken, där Moderaternas politik nu går mot upprustning medan Reinfeldtregeringen nedrustade. Den skarpa förändringen av asyl- och immigrationspolitiken är ett annat exempel liksom närmandet till Sverigedemokraterna.

I NT den 18 september skriver Rebecka Hellbergh, ordförande för Moderat Skolungdom på Marina Läroverket, att det fria skolvalet måste behållas. Artikeln syftar på att förslaget om vinstbegränsningar som de rödgröna avser att lägga fram kommer att försvåra eller hindra det fria skolvalet.

Att Moderaternas skylt ”Det nya Arbetarpartiet” sakta vittrar sönder och samman råder det ingen tvekan om, skriver Peter Gerdman.

Här har Moderaterna inte lagt om politiken i just den frågan men deras ställningstagande visar tydligt att man helt glömt bort andemeningen bakom deras kompletterande namnval ”Det nya Arbetarpartiet”. Varför jag anser det framgår i det följande.

Sverige har gått längst i hela världen när det gäller skolprivatisering och kan jämföras med Chile när det gäller storleken på den privatiserade skolsektorn, som större än den är både i USA och Storbritannien. I Pisa-undersökningarna har det konstaterats att barn och ungdomar i Sverige från socialt och ekonomiskt missgynnade hem förlorat på skolprivatiseringen och valfriheten.

Det betyder att den dimension i en välfärdsstat som är så viktig och fundamental går förlorad, nämligen att man skall ge den uppväxande generationen så lika livschanser som det överhuvudtaget är möjligt. Skolprivatiseringen och valfriheten hindrar detta och leder också till ökad segregation. Skolforskaren Johan Wennström vid Linköpings universitet och vid Institutet för näringslivsforskning tog upp frågan i Svenska Dagbladet den 22 juni. Han konstaterar bland annat att följderna av skolprivatiseringen blivit betygsinflation, dåliga grundkunskaper och att lärarna gått från att vara kunniga experter till enkla poängsättare. Falsk konkurrens mellan skolorna blir styrmedel och underminerar både lärarnas och elevernas arbetsmoral. Skolorna kan inte konkurrera med priset eftersom skolpengen är det styrande utan istället riktas intresset mot annat håll, som till exempel att ge goda betyg.

Det mest absurda beskrivs i Dagens Samhälle nummer 25 i artikeln” Skräpmat nytt sätt för friskolor att locka elever”.

Att Moderaternas skylt ”Det nya Arbetarpartiet” sakta vittrar sönder och samman råder det ingen tvekan om. Nu tar man kanske sikte på att bli ett traditionellt konservativt parti i de besuttnas tjänst?

Slutligen anser jag att det måste finnas andra sätt än det aktuella vinstbegränsningsförslaget att komma till rätta med de utomordentligt negativa följder som skolprivatiseringen medfört för eleverna, skolan, välfärden och samhället.

Peter Gerdman, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons