Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Annebäck använder #metoo-kampanjen för att svartmåla politiska opponenter

Annons

Jag kan inte låta bli att tycka att det är en smula patetiskt när en man använder #metoo-kampanjen i egna syften för att svartmåla sina politiska opponenter. Det är vad Bengt Annebäck (MP) försöker göra när han i en debattartikel kritiserar mig och Anna Starbrink för att inte ta våldtagna kvinnor på allvar.

Bakgrunden är att vi anser att landstinget ska följa lagen och inte ha olagliga avtal – men den bakgrunden förbigår Bengt Annebäck med tysthet. Att följa lagen är förstås viktigt som princip men också för att landstinget inte ska riskera mångmiljonböter. De pengarna tycker vi ska gå till vård istället.

Det blir en smula patetiskt när en man använder #metoo-kampanjen i egna syften för att svartmåla sina politiska opponenter. Det är vad Bengt Annebäck (MP) försöker göra när han kritiserar mig och Anna Starbrink för att inte ta våldtagna kvinnor på allvar, skriver Jessica Ericsson. Foto: Fredrik Sandberg, TT

I den genomlysning som vi gör av landstingets många tusen avtal har det visat sig att en del inte är korrekt upphandlade. Kris och trauma, som Bengt Annebäck också pratar om, var i sig korrekt upphandlat för att behandla människor som utsatts för tortyr och krigsskador. Problemet var att de personerna inte fick den hjälp de behövde eftersom Kris och trauma istället, och utan avtal, behandlade kvinnor som utsatts för våldtäkter. De kvinnorna behöver naturligtvis också hjälp, vissa mer och andra mindre.

När vi fick veta att Kris och trauma behandlade människor utanför vårt avtal gjorde vi därför en stor genomlysning av vilket stöd som finns i landstingets egen verksamhet och hos våra privata vårdgivare. Det vi såg var att de kan erbjuda samma stöd som Kris och trauma och mer därtill. De kan dessutom behandla inom ramen för lagliga avtal, som vi inte riskerar böter för.

Eftersom vi inser hur vanligt det är att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp (liksom transpersoner och män) vill vi att kunskapen om hur man behandlar ska finnas hos många vårdgivare. Vi har beslutat att ta fram ett nytt regionalt vårdprogram så att kompetensen kan höjas överallt. Är det något som #metoo-kampanjen visat så är det att mörkertalen är enorma.

För tortyrskadevård är en ny upphandling på gång, eftersom de gällande avtalen löper ut. Eftersom fler har flytt till vårt land och många av dem i hemlandet, och på flykten gått igenom helveten vi som är födda här knappt kan föreställa oss, så utökar vi både volymerna och målgrupperna i den nya upphandlingen. Vården omfattar dessutom inte bara tortyrskador utan också vård för de som utsatts för andra svåra övergrepp och trauman i sitt tidigare hemland eller på flykten. Hit hör till exempel sexuella övergrepp och trauman efter båtresor i rangliga småbåtar över ett kallt Medelhav.

Bengt Annebäck har rätt, det räcker inte med vackra ord. Men man bör heller inte fara med osanning eller låtsas som om verkligheten och lagstiftningen inte existerar. Vi jobbar istället på för att förbättra vården för alla människor som behöver hjälp för att deras liv och deras själar brakat samman, oavsett anledning.

Jessica Ericsson (L), ordförande landstingets hälso- och psykiatriberedning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons