Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesti inte detsamma som fri invandring

Annons

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens när det gäller de ensamkommande. Överenskommelsen är en kompromiss med stora brister, men den är förmodligen det bästa som gick att åstadkomma i dagsläget. Jag vill tacka miljöpartisterna för att de tog striden!

De som kom före den 24 november 2015, registrerades som barn vid ankomsten och fått vänta mer än 15 månader på beslut får genom överenskommelsen möjlighet att på nytt ansöka om uppehållstillstånd. Den nya lagen, om den går igenom i riksdagen, kan enligt regeringen tidigast vara på plats till sommaren 2018. Till dess kommer utvisningarna att fortsätta som hittills enligt migrationsminister Heléne Fritzon (S). Detta har senare bekräftats av polisen.

Det bästa är naturligtvis att ge amnesti till alla som varit här i ett år eller mer. En amnesti är inte detsamma som fri invandring. En amnesti är ett undantag, skriver Rune Karlsson. Foto: Henrik Montgomery, TT

De som kom före den 24 november 2015 och fick sitt avvisningsbeslut efter 14 månader och 29 dagar omfattas inte av den nya lagen. Det gör inte heller de som kom efter den 24 november 2015 och fortfarande väntar på beslut.

Jag känner en pojke som kom en vecka efter det magiska datumet och som ännu efter 24 månader inte fått något beslut. Han har i lika hög grad drabbats av att Migrationsverket inte klarat av sitt uppdrag som de, som nu får en andra chans.

I regeringens förhandlingar har asylrätten gjorts avhängig av när man kom till Sverige, hur länge man fått vänta på beslut och om man studerar eller avser att studera. Jag förstår att inskränkningarna var nödvändiga för att uppnå ett resultat. Icke desto mindre saknar de stöd i de internationella konventioner som reglerar asylrätten. Rätten att söka skydd har inget med ankomstdag och studier att göra.

Bristerna i Migrationsverkets hantering och den rättsosäkerhet som dessa lett till har inte prövats i regeringens förhandlingar eller i alla fall inte tillåtits påverka utfallet. Detta trots att Migrationsverket själva funnit avgörande brister i de utredningar de gjort och trots att en rad experter, bland dessa ett antal läkare på Rättsmedicinalverket, underkänt de använda metoderna för åldersundersökningar.

Bristerna har länge påtalats av både domare, advokater, läkare, lärare, psykologer, socionomer och gode män. ”Kritiken mot utvisningar av ensamkommande unga har avfärdats med att de sker efter en rättssäker prövning. Det stämmer inte.” skrev nyligen Nanna Töcksberg Zelano, före detta hovrättsråd, i Göteborgs-Posten.

Hur ska de ungdomar som omfattas av den nya lagen ”överleva” till sommaren? Många kommer att utvisas innan lagen träder i kraft. De som återvänder frivilligt eller med tvång går miste om möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd eftersom de inte uppfyller kravet att befinna sig i Sverige. Om de gömmer sig mister de sannolikt också den möjligheten eftersom det kan betraktas som ett brott att vistas illegalt i landet.

Antalet gömda i Sverige kommer att stiga kraftigt om utvisningarna fortsätter som hittills. Om inget görs så kommer vi att få ett skuggsamhälle befolkat av människor som mår mycket dåligt, som ständigt är jagade och som i bästa fall försörjer sig på svartjobb.

För att lösa detta problem krävs ett moratorium. Det innebär att alla utvisningar ställs in i väntan på lagens ikraftträdande. Beslut om moratorium kan tas av Migrationsverket, men lämpligt är att regeringen fattar ett sådant beslut.

Det bästa är naturligtvis att ge amnesti till alla som varit här i ett år eller mer. En amnesti är inte detsamma som fri invandring. En amnesti är ett undantag.

Stockholms Handelskammare kräver nu att regeringen visar ledarskap och ger amnesti till 13 700 arbetskraftsinvandrare. Även de ensamkommande ungdomarna kan bli en stor tillgång för Sverige och de är i större behov av skydd.

Det finns de som målar upp katastrofscenarier så fort amnesti förs på tal. I vilket syfte? Amnesti har getts tidigare – både 1989, 1991, 1994 – utan att några katastrofer inträffat. Under 2005 fick 17 000 flyktingar amnesti.

Sverige har ett moraliskt ansvar för de ungdomar, som vi tagit emot med öppna armar. Vi måste behandla dem anständigt. Det gör vi inte i dag!

Ge amnesti till alla ensamkommande som varit i Sverige mer än ett år!

Rune Karlsson, Husinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons