Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omtalade Jan Emanuel Johansson fyller 40

Fredag den 2 maj fyller han 40 år. Jan Emanuel Johansson, Robinsonvinnare, djurrättskämpe, vårdkapitalist och tidigare socialdemokratisk riksdagsman har ett klart motto: – Ge aldrig upp!

Annons

Han växte upp i Gottsunda utanför Uppsala. Ungdomsåren var stökiga. Men han vill inte prata så mycket om det i den här intervjun. I övre tonåren började han komma bort från gäng han umgicks med i Gottsunda och Uppsala.

I skolan i Norrtälje vantrivdes han. En vändpunkt var när han gick med i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. En annan var när han gick på Väddö folkhögskola.

– Där träffade jag min fru, säger Jan Emanuel Johansson. Jag har henne att tacka för allt.

Han kom in i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna tack vare personval i valet 1998. Segern i TV-tävlingen ”Expedition: Robinson” år 2001, innebar en språngbräda. I riksdagen satt han som ordinarie perioden 2002–2006, och har utöver det varit ersättare.

– Genom mitt agerande i riksdagen fick vi till lagändringar som på sikt kommer att förbjuda pälsindustrin, säger han. Det är hundratusentals, och på sikt miljoner, plågade djurindivider som påverkas och får det bättre.

Numera betraktar han sig bara som vanlig ”gräsrot” i partiet, där han fortfarande är medlem. Jan Emanuel Johansson är sedan länge inne i en fantastisk företagskarriär med tyngdpunkt på vårdbolag. Som 18-åring startade han en klädbutik i Visby. År 1998 startade han sitt första bolag, ”Estuna lärlingsutbildning”. Nu är han största enskilda ägare i Frösunda Omsorg som omfattar cirka 8 000 anställda och omsätter närmare 3 miljarder kronor per år. Nyligen har han gått in i det utlandsbaserade företaget Voné, som säljer svenskdesignade VVS-artiklar såsom vattenkranar och duschblandare. Han driver även ett flertal andra bolag med mångmiljonomsättning.

Sedan länge är han ekonomiskt oberoende, men fortsätter ändå att starta nya företag. Vad driver honom att fortsätta med nya projekt?

– Det är själva kampen som jag gillar, säger han. När man väl nått målet, är det nya utmaningar som lockar. Att planera hur man kan göra saker riktigt riktigt bra, det är spännande.

Nu har han börjat få fritid.

– Jag delegerar, så nu jobbar jag bara 40 timmar i veckan, säger han. Jag har gjort mina hundår när jag jobbade minst 12 timmar per dag, alla dagar i veckan.

– Jag har fantastiskt professionella medarbetare, tillägger han. Min assistent har betytt väldigt mycket för mig under den här resan.

Födelsedagen firas med öppet hus i gamla Affes lanthandel i Estuna ”för alla som upplever sig känna mig”, säger han.

Jan Emanuel Johansson

Aktuell: Fyller 40 år på fredag den 2 maj

Födelseort: Gottsunda utanför Uppsala

Bostadsort: Norrtälje

Familj: Fru och två barn

Yrke: Driver en rad bolag, främst inom vård och omsorg

Utmärkelser: Bland annat utnämnd till ”Årets superföretagare” av tidningen Veckans Affärer fem år i rad (2007–2011) samt ”Årets gasell” av Dagens Industri fem år i rad 2006–2010.

Fritidsintressen förutom familjen: Att träna, läsa och vara på motorcykelklubben Twin Club

Motto: Ge aldrig upp!

Bok på nattduksbordet: ”Jag!” av den ryske poeten Majakovskij