Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsättningsstöd behövs för att rädda jobben

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin. Tusentals människor har förlorat sina liv i epidemin vilket är en oerhörd tragedi. Företag står stilla. Affärer, hotell, restauranger, museum med flera har förlorat stora delar av sina intäkter.

Om vi ska stoppa massarbetslöshet i Stockholmsregionen behöver företagen få hjälp att övervintra den här krisen. Därför föreslår Liberalerna ett omsättningsstöd som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter på grund av krisen.

Liberalerna är stolta över de räddningspaket som vi infört tillsammans med regeringen. Korttidspermitteringar har hittills skyddat fler än 49 000 personer i Stockholmsregionen från uppsägning. Jämför man Sverige med andra länder är det dock tydligt att vi kan göra mer för att rädda jobben och företagen. Danmark och Norge har infört mer omfattande finanspolitiska åtgärder än Sverige.

Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd.

Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben. Kostsamma åtgärder nu minskar risken för än mer kostsamma åtgärder imorgon.

Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder - men det förutsätter att svenska företag fort kan komma på fötter igen. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben och välfärden.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Gulan Avci (L), riksdagsledamot Stockholm

Malin Danielsson (L), riksdagsledamot Stockholm

Joar Forsell (L), riksdagsledamot Stockholm

Nina Lundström (L), riksdagsledamot Stockholm

Fredrik Malm (L), riksdagsledamot Stockholm

Barbro Westerholm, (L), riksdagsledamot Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel