Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omöjligt att se hur Löfven ska kunna nå målet

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, har satt upp målet att den svenska arbetslösheten skall vara lägst i EU år 2020.

Annons

För att nå detta mål tillsatte han i fjol en ”forskningskommission” som skulle lägga forskningsbaserade förslag på hur detta mål skulle nås, bland annat med utgångspunkt ifrån erfarenheter i EU-länder med lägre arbetslöshet än Sverige. Mårten Palme, Olof Palmes son, tillsattes som ordförande i kommissionen.

I onsdags kom kommissionen med sin slutrapport. Om Stefan Löfven hade trott att kommissionen skulle komma med något nytt och revolutionerande måste han blivit mycket besviken. De förslag den presenterar är istället gammal skåpmat, som mer verkar hämtade från socialdemokratiska partimotioner än från forskarvärlden.

Till exempel föreslår kommissionen att taket i arbetslöshetskassan höjs. Det kan finnas goda skäl för detta, eftersom taket inte har höjts på många år. Men det lär inte ge fler jobb. Lika konstigt är kommissionens förslag om att arbetsavgiften för fast anställda skall bli lägre än för icke fast anställda. Det lär leda till fler fasta jobb, men också till att det blir för dyrt att tillsätta vikariat. Effekten av förslaget blir därför färre jobb, inte fler.

Trots denna namnkunniga forskningskommission är det därför fortfarande ett stort mysterium hur Stefan Löfven skall kunna uppnå sitt löfte om lägst arbetslöshet i EU. Ännu större blir mysteriet när man ser hur många jobb som försvinner med socialdemokratisk skattepolitik.

Socialdemokraterna vill till exempel avskaffa halveringen av restaurangmomsen, trots att den sänkningen gett många nya jobb. Enligt bransch-organisationen Visita växte restaurangbranschen med 8 000 jobb under 2012. Mer än hälften av jobben gick till personer under 24 år, och 3 000 av jobben gick till personer som inte är födda i Sverige.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kommenterade i går detta med att det hade varit bättre att lägga de pengar momssänkningen kostade på att anställa fler lärare. Detta hade förvisso minskat arbetslösheten bland lärare, men inte bland invandrare och ungdomar, som tillhör de grupper som har svårast att få jobb.

I en annan rapport som presenterades i går visar Centerpartiet att Socialdemokraternas förslag att höja arbetsgivaravgiften för ungdomar skulle öka företagens kostnader med 19 miljarder kronor. Enligt rapporten, som bygger på material från Riksdagens utredningstjänst, skulle det motsvara drygt 64 000 heltidstjänster.

Socialdemokraternas skattepolitik gör att jobb försvinner, och samma blir resultatet av råden från de experter som partiet anlitar. Med ett halvår kvar till valet är det därför helt omöjligt att se hur Stefan Löfven skall ha den minsta lilla chans att nå sitt stolta jobbmål.