Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande sanering efter brand

Antas påverka resultatet negativt i fjärde kvartalet med 30 miljoner kronor.

Det är oklart hur stor skada fredagskvällens storbrand osakat. Men bruket väntas tappa 30 miljoner fjärde kvartalet.

– I nuläget kan vi bara spekulera, säger Daniel Peltonen.

Det var en dyster platschef på Hallsta pappersbruk som i går visade Norrtelje Tidning till den byggnad där dramatiken utspelade sig under fredagskvällen och natt till lördag.

Riktigt dyster, faktiskt.

– Ja naturligtvis. Det här är ingenting som vi är vana vid att hantera. Det här är tufft, säger han och berättar att han var själv kvar på kontoret när brandlarmet gick vid 18.30 på fredagskvällen.

Utifrån ser byggnaden, som är en av ett 40-tal jättebyggnader på det stora industriområdet, helt oskadd ut.

– Det är tjocka betongväggar, konstaterar Peltonen.

Annat ska det vara därinne. Allt brännbart ska ha brunnit upp och resten är täckt av ett giftigt sotlager.

Men dit in får inte ens Peltonen gå ännu.

Där är det skyddsutrustad personal från saneringsföretaget som arbetar. Allt brandskadat och kontaminerat material måste avlägsnas. Det är den saltsyra, som bildats när kilometervis av kablar brunnit, som är värst.

Det är först efter att saneringsarbetet slutförts som man kan göra en sammanställning av skadorna.

Holmenkoncernen, där Hallsta pappersbruk ingår, har dragit igång en projektledningsgrupp som har möten och avstämningar fortlöpande.

– Vi ska bygga fram en plan för hur vi ska komma tillbaka. Och sedan genomföra det. Men det viktigaste för oss nu är att minimera förlusterna för våra kunder.

Därför har de redan inlett en dialog med de kunder som står närmast i tur för leveranser från bruket. 1 500 ton papper levereras varje dygn.

Peltonen kan inte heller med säkerhet säga vad som orsakade branden. Allt tyder dock, enligt räddningstjänstens befäl på plats under brandnatten, att den uppstod i ett oljeaggregat i massadelen. Oljeaggregatet finns på bottenplanet i den fyra våningar höga byggnaden. Det är helt öppet mellan våningsplanen så branden spred sig snabbt mot taket.

Enligt Jonas Lindell kommunikationschef vid Holmen Paper var det här en av de värsta bränderna i Hallsta papperbruks historia.

– Vi har mig veterligt inte haft en brand av den här digniteten tidigare, säger han.

Alla 400 anställda har informerats om branden och de går, enligt Daniel Peltonen, till arbetet som vanligt så länge som det är driftstopp.

Hur länge detta stopp kommer att pågå vet ingen.

– Två-tre veckor. Men i nuläget kan vi bara spekulera, säger han.

Samma osäkerhet gäller det ekonomiska utfallet.

Men händelsen förväntas, enligt ett pressmeddelande, påverka resultatet negativt i fjärde kvartalet med 30 miljoner kronor.