Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om vi vill så kan vi ställa krav

De senaste åren har en kraft som kallas för globalisering svept över världen. Den är född ur industrialiseringen och har ökat i styrka i och med att produktionen av diverse ting har flyttat till olika länder.

Henry Fords teorier om det löpande bandet gäller än, där varje processteg ska vara noga avgränsat och förenklat så att vem som helst kan hantera den delen i produktionen. Hantverkares kunskap har man byggt in i produkter och det är i dag mycket få personer som besitter kunskapen av användning, konstruktion och tillverkning av en hel produkt.

I dag har man dock sällan produktion av en hel produkt på en och samma plats, utan delar upp alla produktionssteg i olika delar och flyttar ut dem på olika enheter. Dessa enheter kan ligga lite varstans i världen.

Det som globaliseringen gör bra är att sänka priser. Den gynnar konsumenten. Det globaliseringen däremot ofta misslyckas med är att tillvarata producentens intressen. Konkurrensen är mördande inom många sektorer. Ofta tillverkas produkter i låglöneländer, innanför stängda dörrar och långt från våra egna ögon. Därmed har vi ingen insyn i produktionen och vi vet inte under vilka förhållanden produktionen sker.

Människan har en tendens att blunda för sådant som är otrevligt, och det blir ännu lättare att göra det när saker är anonyma – man vet inte ens var de kommer från och man kan inte få någon information eller se själv hur de är tillverkade. Detta tillsammans med de låga priserna gynnar förstås oss konsumenter, som kan få lägre priser. Det gynnar också de som är beredda att låta andra lida för att sko sig själva. Slaveri, barnarbete, djurplågeri och miljöförstöring är mycket utbrett i dessa länder.

Om vi vill så kan vi ställa krav för att det inte ska vara såhär, det skulle gå att ha bra arbetsförhållanden, bra djurhållning och ingen eller ringa miljöförstöring även i en globaliserad värld.

Något annat som globaliseringen misslyckas med är riskspridning. Och här ligger det tyvärr i själva begreppets natur att man centrerar tillverkning och gör den där det är mest fördelaktigt; ofta i billiga länder men alldeles säkert i få och större enheter. Således tillverkas mer än hälften av världens strumpor i en fabrik i Kina. Tänk om den brinner ner?

Detta är ett neutralt exempel, och många skrattar säkert åt synen som detta framkallar: lite strumpor, vad är det för problem? Men skulle vi kunna starta en tillverkning av strumpor i Sverige och förse oss själva med dessa inom en rimlig framtid om vi behövde? Hela kedjan från råvaruproduktion, att spinna tyg och sömnad. Kunskap om strumptillverkning i synnerhet eller sömnad över huvud taget finns knappt i Sverige, knappt ens i Europa.

Strumpor var bara ett exempel, värre blir det om vi skulle bli utan till exempel livsmedel. Globaliseringen kommer aldrig att på naturlig väg hantera riskspridning.

Jag menar därför att vi själva aktivt måste arbeta med riskspridning och det måste få kosta, eftersom att varorna skulle tvingas bli dyrare. Riskspridning för mig är att det finns många små producenter av en vara, och att de finns på nära håll. Nära håll kan vara i byn för vissa produkter, i Sverige för andra typer av varor.

Något annat som underblåser globaliseringen så att den far fram med ännu större kraft är girighet. Vi söker och kräver ständigt lägre priser och högre löner.

Detta bör man också passa sig för! Om girighet får styra ett samhälle eller en grupp alltför länge går det från att vara en kraft som skapar utveckling till att bli en kraft som bygger luftslott. Vi måste kunna vara nöjda med den levnadsstandard som vi har fått och i framtiden kommer vi behöva sänka den – hur ska jordens resurser annars räcka?

Slutligen, globaliseringen är stor och den är global. Dock så är det inget som säger att vi i vår bygd inte skulle kunna skapa en riskspridning på egen hand och skapa ett starkt samhälle som står kvar om det börjar blåsa runtomkring oss.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel