Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om trenden står sig lutar det åt maktskifte

För några månader sedan verkade det ganska klart att de fyra borgerliga partierna skulle få styra Norrtälje kommun fyra år till, och att Kjell Jansson (M) skulle få fortsätta som kommunalråd. I valet 2010 fick de borgerliga partierna hela nio mandat mer än de rödgröna, och det verkade svårt att tro att hela detta övertag kunde ätas upp i årets val.

Men nu är det inte alls lika säkert. I april visade en opinionsmätning av Sifo, som Socialdemokraterna beställt, att de rödgröna partierna skulle få majoritet i kommunen. Därefter har det varit ett EU-val där Moderaterna gått kraftigt tillbaka. Samma tendens har funnits i de opinionsmätningar som skett efter EU-valet. Istället har framför allt Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gått framåt.

Mycket kan dock hända fram till valet, inte minst eftersom bortfallet i opinionsmätningarna numer är så stort. Men om trenden i EU-valet och opinionsmätningarna står sig i kommunalvalet, så lär det bli maktskifte.

Om de rödgröna partierna får majoritet är det troligt att de styr kommunen tillsammans. Även om Miljöpartiet inte i dag har något samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, så har man ändå uttalat en tydlig ambition om att få ett maktskifte.

Mer komplicerat blir det om Sverigedemokraterna får vågmästarposition, vilket är ett fullt möjligt resultat. Eftersom inget av blocken lär vilja samarbeta med Sverigedemokraterna blir i så fall lösningen att ett av blocken styr kommunen i minoritet eller att det bildas en blocköverskridande majoritet. Att Miljöpartiet skulle samarbeta med de borgerliga partierna är mindre troligt, eftersom man så tydligt eftersträvar ett nytt kommunstyre. Kvar finns då möjligheten att något borgerligt parti, mest troligt Centerpartiet eller Folkpartiet, byter block.

Det finns, inte minst inom Centerpartiet, ett missnöje över den moderata dominansen i dagens borgerliga samarbete. Frågan är om detta missnöje är så stort att centerpartisterna är beredda att byta block.

I kväll håller kommunfullmäktige sitt sista sammanträde innan valdagen. Det kan göra att debatten i kvällens fullmäktige blir lite av en upptakt inför höstens valdebatter – om det nu blir några offentliga sådana.

På fullmäktiges dagordning finns några frågor där oppositionspartierna lär ta chansen att angripa majoriteten. Det gäller till exempel förslaget om extrapengar till skolan, där oppositionspartierna kommer att hävda att dessa anslag äts upp av besparingar. På samma sätt kommer oppositionen att angripa majoriteten för att pengarna till sjukvårds- och omsorgsnämnden inte kommer att räcka.

Det kan bli intressanta debatter. Och minst lika intressant blir att se om den borgerliga majoriteten är lika enig som den brukar vara, eller om vissa partier tar chansen att profilera sig inför valet.