Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckorna ökar under sommaren

Skärgårdsklippan, studsmattan och badstranden är de värsta olycksplatserna på sommaren. När vi blir mer aktiva skadar vi oss – inte helt oväntat – mer.

Nu märks typiska sommarskador av i vården. Sårskador och frakturer i armar och ben är den vanligaste anledningen till att Norrtäljebor besöker akutmottagningen.

– Skadorna uppstår i samband med att vi är utomhus och aktiverar oss mer under sommaren, förklarar Lotta Nilsson, sjuksköterska på akutmottagningen på Norrtälje sjukhus.

– Många befinner sig på landstället och i skärgården. Man halkar på klippor och många barn hoppar på studsmattor, faller och gör sig illa, säger hon.

Äldre riskerar även att fara illa i den pågående värmeböljan. SMHI utfärdade på onsdagen en klass 2-varning om höga temperaturer och flera äldre har sökt sig till akuten .

– Det är inget nytt under solen, utan som det brukar vara. Viktigt är att få i sig lagom mycket vätska och hålla sig så sval som möjligt vid mindre akuta sjukdomstillstånd, säger Lotta Nilsson.

Det ökade trycket på akutmottagningen brukar hålla i sig ända till början av september. Vid mindre skador råder Lotta Nilsson patienter att i första hand vända sig till sin vårdcentral samt kontakta husläkarjouren.