Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öluff till skärgårdens yttre

Solvarma klippor, nyrökt fisk och tusentals öar att upptäcka - Stockholms skärgård är som gjord för båtluff. Men missa inte de yttersta platsernas karga charm.

En doft av nybakad paj sprider sig i havsbrisen. Vi går in i den lilla röda stugan invid klipporna och väljer bland hembakade mästerverk som kokostoppar och hallonpaj. Utanför den lilla skärgårdsön Rödlögas lokala kafé har några slagit sig ned vid borden med en kopp kaffe, medan andra botaniserar bland de begagnade böcker som säljs intill. Några köper i stället med sig bröd hem.

-Rödlögalimpan är jättepoppis, den är lite kryddig med anis, pomerans och svart sirap säger Amanda Thomsson, en grafisk designer som är kaféföreståndare på Café Truten hela sommaren.

För henne är det en självklarhet att tillbringa de varma månaderna just här.

-Jag började som en av knoddarna som ville följa med bryggfolket runt på traktorn, och arbetade i Rödlögaboden här bredvid berättar hon.

Smörgåsbord av öar

Ett par timmar från Stockholm finns ett veritabelt smörgåsbord för dem som gillar natur, bryggkaféer och båtturer. Rödlöga är en av cirka 30 000 öar i skärgården. Men alla hittar inte så långt ut.

-Det stora problemet är att folk inte tar sig till knytpunkterna, utan börjar resan vid Strömkajen. Då kommer man ofta inte längre än till Grinda eller Waxholm, säger Ulrika Palmblad, pressansvarig på skärgårdsstiftelsen.

Varje år reser cirka 1,7 miljoner ut i Stockholms skärgård bara med Waxholmsbolaget. Har man en enda dag kan det vara mysigt att äta stekt strömming på kajen i Vaxholm. Eller att gå Grindastigen och njuta av prisbelönt mat på Grinda Wärdshus. Men allra trevligast är det att ta sig längre ut, för att se landskapet förändra karaktär - från lummiga träd till stenklippor och en obruten horisont.

Möja en klassiker

Möja är en av klassikerna i mellanskärgården, och ett självklart stopp. Här finns flera olika pittoreska småhamnar, med sjöbodar och ett aktivt båtliv. Många reser hit för att bunkra mat på någon av affärerna. Men ön är också perfekt för den som vill se skärgården från cykeln. För att testa lokala delikatesser ska man titta in på oansenliga Wikströms fisk, där Rune ser till att det alltid serveras nyfångat. Han varvar ett jobb som politiker med sitt yrkesfiske.

-Jag fiskar varenda fisk vi serverar här. Jag åker ut 90 nätter i rad, utan uppehåll berättar han, och gör sig redo för att lägga ut med båten, ackompanjerad av en kör högljudda trutar.

-Åker jag inte nu blir de upprörda på mig, säger han.

Aborre, sik och strömming hör till de vanligaste fiskarna han får. Möjajordgubbar är en annan delikatess som ibland serveras på familjerestaurangen.

Till för alla

I ytterskärgården blir landskapet kargare, de små stugorna mer vindpinade och havet får större spelrum.

-Lidö och Fejan är värda ett besök. Det är inte så många som orkar ta sig så långt ut, men det är jättefint, säger Ulrika Palmblad.

På Fejans välbesökta skärgårdskrog sitter man direkt på bryggan. De senaste tio åren har allt fler småkrogar öppnat i skärgården, på bland annat Ålö, Bullandö, Finnhamn och Arholma. Men det går naturligtvis också utmärkt att göra en picknick och slå sig ned på en solvarm klippa. Ulrika Palmblad påminner om att vem som helst kan resa till denna naturskatt.

-Östergötlands skärgård är till exempel mer privatiserad. Men Skärgårdsstiftelsen i Stockholm bildades för att det ska finnas en skärgård att besöka för alla.

Havskänsla

Båten åker från den ena idylliska ön till den andra innan den slutligen lägger till vid Rödlöga - ett gammalt fiskesamhälle. De små röda stugorna här charmerar vilken besökare som helst, och gäster flockas vid det lilla kaféet tillsammans med öborna.

-Rödlöga är skärgårdens finaste ö, säger Amanda Thomsson bestämt.

Efter fikastunden sätter jag mig på klipporna och spanar på en obruten horisont i femtio nyanser av blått.

Fakta/Öluff

Allmänt

ISverige fins många olika skärgårdsområden. Stockholms skärgård sträcker sig över sammanlagt 1 700 kvadratkilometer varav cirka 530 kvadratkilometer är land. Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar 40 områden, från Örskär i norr till Landsort i söder.

Resa hit

waxholmsbåtarna har tre olika båtluffarleder där båttrafiken passar särskilt bra ihop. Köper man båtluffarkortet kostar fem dagar 420 kronor. Läs mer på:www.waxholmsbolaget.se

Strömma Skärgårdsbåtar har också turer till flera destinationer. Sewww.stromma.seochwww.cinderellabatarna.se.

Äta

+Wikströms fisk, Möja. En familjeägd restaurang med ständigt färsk fisk och enkel charm.www.wikstromsfisk.se

+Båtshaket

+Fejan. Rustika träbord och en plats vid havet gör att Fejans skärgårdskrog passar i miljön. Samtidigt kan man äta lite lyxigare - och dricka champagne till extrapris på söndagarna.www.fejan.se/sidor/var-skargardskrog.aspx, Ålö. Rökta räkor, rökt sik, skagenröra och böckling hör till det du kan beställa på denna enkla restaurang. Man sitter vid träbord och njuter av den typiska skärgårdsprägeln.http://batshaket.se

+

Fyra favoritöarFinnhamn

På gränsen till ytterskärgården ligger Finnhamn, där man hittar både vandrarhem, stugby och en säsongsöppen krog. Ön passar bra för den som gillar att promenera, med en äventyrsstig för barnen.

Res hit: Med Waxholmsbåtarna tar det cirka två timmar och 50 minuter hit. Även Cinderellabåtarna trafikerar sträckan.

+Fejan

En charmig ö nästan ute vid havsbandet. Det finns en restaurang som är snyggt inredd, i en gammal karantänstation. Läget vid farleden mot Ålands hav gjorde nämligen att man satte personer med kolera i karantän här i slutet på 1800-talet. Förutom krog finns det promenadvägar och fiskrökeri.

Res hit: Från Strömkajen tar det cirka 3 timmar och 45 minuter att resa hit med Waxholmsbåtarna.

+Rödlöga

Rödlöga är så långt ut man kommer med reguljär trafik. Ön var länge bebodd av fiskarbönder. I dag är det Rödlögaboden som är samlingspunkten. Här finns ingen elektricitet - däremot gott om ängar och klippor att bada från. Vandrarhem finns inte, men några boende hyr ut stugor. Fråga i matboden och se:www.linasrodloga.seRes hit: Det går faktiskt att resa hit över dagen - med båt från Strömkajen tar det 4 timmar ut. Båten vänder här. Man kan också ta båt från Furusund, 1,5 timmar.

+Huvudskär

Ligger i det yttersta havsbandet. Här är det vykortsvackert med röda stugor, rundade klippor och små öar. Sammanlagt finns cirka 200 kobbar och skär. Vandrarhem finns men mat kan vara bra att ta med sig själv.

Res hit: Med båt från Dalarö. Läs mer på: www.dalaro.se. Man kan också beställa gruppresor, se mer på:www.dalarosjotransporter.se/page5.htm

Läs mer

Skärgårdskommunerna har ofta turistinformation. Kolla annars den nylanserade sajten: www.stockholmarchipelago.se. På Skärgårdsstiftelsen hittar du också information om öarna.http://skargardsstiftelsen.se