Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olovlig utbyggnad riven på Kläppen ”Det är skönt att få ett avslut”

kläppen

Annons

Stugan på Kläppen är återställd.

Karl-Axel Öst har rivit den olovliga utbyggnaden.

Personal från kommunens bygg- och miljökontor har varit på plats för att kontrollera sedan Karl-Axel Öst själv hört av sig.

– Den del av stugan som skulle rivas är riven. Det är skönt att få ett avslut, säger Sara Helmersson, chef för bygg- och miljökontoret.

Därmed är mer än tio år av överklaganden till ända.

Hela historien inleddes hösten 2000 då Karl-Axel Öst fick ett bygglov av kommunen. Stugan, belägen på en halvö längst ut i Söderarms skärgård, skulle få bli 15 kvadratmeter större.

Bygglovet överklagades av Roslagens naturskyddsförening ända upp till regeringen och i september 2004 upphävde regeringen bygglovet.

Så länge frågan om överklagandet inte var avgjord hade bygglovet inte vunnit laga kraft. Men själva tillbyggnaden kom ändå på plats.

Nya turer tog vid. Karl-Axel Öst sökte nya bygglov för mindre tillbyggnader på tolv eller nio kvadratmeter. Kommunen sade nej och krävde rivning.

Ny frågeställning

Då dök en ny frågeställning upp. Kan det vara så att den tioåriga preskriptionstiden för svartbyggen blivit aktuell?

Nya överklaganden gjorde att Kammarrätten i Stockholm fick ta ställning. I domen från Kammarrätten sägs att fiskestugan ska återställas i ursprunglig storlek.

Högsta förvaltningsdomstolen väljer i sin tur att inte lämna prövningstillstånd. Däremot får Karl-Axel Öst tid på sig fram till den sista november i år för att riva utbyggnaden.