Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika klasser för killar och tjejer kan minska problemet med kriminella ligor

Jag läste Reidar Carlssons ledare i Norrtelje Tidning: "Svensk politik under 2010-talet – SD:s framgångar har fått blocken att upplösas". Där skriver han nästan enbart om Sverigedemokraterna och varnar väljarna för partiets ideologi, till exempel rötter i nazismen, högerextremt, rasistiskt och populistiskt. Allt i Centerpartiets anda.

Centerpartiet är ju inte ensamt om att ta avstånd från Sverigedemokraterna, men som vi har sett den sista tiden så har ju både Moderaterna och Kristdemokraterna i vilket fall börjat att resonera med Sverigedemokraterna.

Vid de senaste undersökningarna så skulle över 1,5 miljoner väljare rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. och vi kan väl inte helt underskatta väljarnas bedömning. Jag är inte själv organiserad sverigedemokrat, men jag inser ju att deras framgångar beror mest på att de prioriterar att med tuffare metoder lösa de kriminella ligornas framfart.

Enligt en intervju på tv med en av polischeferna i Malmö så består dessa ligor till mer än 90 procent av grabbar med utomsvenskt ursprung. Vad detta beror på kan vi diskutera men ligorna måste krossas och ledarna lagföras och sättas inom lås och bom.

Hur vi sedan skall göra för att lösa det här problemet för framtiden är verkligen ingen lätt uppgift, men något måste ändras från grunden. Vi måste acceptera att det är skillnad på pojkar och flickor, med flickorna har vi ju inte de här problemen. De här ligorna består ju nästan enbart av grabbar så då är det ju självklart att det är hos grabbarna vi måste sätta in åtgärder.

Man säger ofta att problemen uppstår i dåliga sociala förhållanden, trångboddhet, dålig ekonomi, språksvårigheter och så vidare. Men det här drabbar ju flickorna lika mycket. Så vad beror det då på att gängen nästan uteslutande består av killar med utomsvenskt ursprung?

Oavsett vad detta beror på så måste åtgärder sättas in för att fånga upp dessa ungdomar innan det är för sent. Skolan måste få mer auktoritet och lärarna mer makt i klassrummen. Mer fysisk aktivitet och mer lek och sport måste prioriteras.

När eleverna kommer upp i högstadiet så börjar grabbarna bli intresserade av tjejerna och vill gärna imponera på dem och tumult uppstår ofta. För att undvika det och ge eleverna arbetsro så vore det bättre om grabbar och tjejer gick i olika klasser.

Efter gymnasiet tycker jag att en obligatorisk militärtjänst skall återupptas för alla män med svenskt medborgarskap. På det här sättet blir killarna engagerade i olika aktiviteter upp till de är i 20-årsåldern och vi slipper de destruktiva verksamheter som blir resultatet av att killarna söker spänning på annat håll.

Dag Wiezell, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel