Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika former av isolering

Ett första beslut om att placera en intagen i avskildhet, vilket är kriminalvårdens ord för isolering, tas på anstalten.

Beslutet ska sedan, enligt fängelselagen, omprövas minst var tionde dag.

Det har i detta fall skett enligt praxis, men med ett undantag. Mellan beslut sju och åtta har det gått 11 dagar, från den 26 september till den 7 oktober.

Den som isoleras hålls i inlåst i en cell dygnet runt, så när som på en daglig promenad. Man har också en säng med sängkläder, tv, radio och böcker.

Skäl till isolering kan vara rymningsförsök eller bråk med andra intagna eller personal. Ibland är det den enskilde fången som själv ber om att få bli placerad i avskildhet.

Vanliga skäl till sekundbevakning är självskadebeteende, psykisk ohälsa eller hot om självmord.

Den som sekundbevakas sätts per automatik i en sterilcell med endast madrass på golvet och en filt.

Den intagne får inte sängkläder och taklampan i cellen hålls tänd dygnet runt. Han får inte heller tillgång till tv, radio eller böcker.

Vid alla tillfällen utanför cellen eskorteras fången av tre kriminalvårdare. När han ska lämna cellen öppnas en glipa i dörren varpå den intagne beläggs med handfängsel.

Vid alla tillfällen måste en vårdare ha ögonkontakt med den intagne, oavsett om han sitter på toaletten eller står i duschen.

Isolering är kostsamt. I snitt kostar ett ”normalt” fängelsedygn 9 000 kronor per intagen.

Kostnaden för den extra personal som har bevakat 20-åringen dygnet runt, ligger på mer än en kvarts miljon kronor.