Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunskap stora faran vid bad

Nu har värmen kommit till badstränderna i Sverige. Då blir badolyckorna fler.

Annons

Under sommarmånaderna – när vi badar som mest – ökar drunkningsolyckorna. I fjol var det 64 personer som drunknade under juni, juli och augusti. I juni i år har 21 personer drunknat vilket är betydligt fler än samma tid förra året.

– Det största misstaget folk gör är att inte ha flytväst på sig, säger Malin Österman, simlärare på Solö simskoleförening.

Som badvakt, simlärare samt certifierad hjärt- och lungräddare har hon sett det mesta. Hon håller dessutom kurser i livräddning för vuxna och enligt henne är okunskap i kombination med att överskatta sin förmåga en annan stor riskfaktor.

– Ofta tror folk att barnen klarar sig fint utan uppsikt, att de inte behöver flytväst eller att det inte spelar någon roll om de dricker en öl eller två när de kör båt, men det gör det, förklarar hon.

Många har dessutom dålig koll på hjärt- och lungräddning (HLR) och vet inte vad de ska göra om någon håller på att drunkna, menar hon.

Enligt henne är det viktigtigaste att försöka att hålla sig torr och att inte utsätta sig själv för onödig fara.

– En bra livräddare är en torr livräddare brukar jag säga. Därför är det bra att i första han kasta ut en livboj som personen kan få tag i och därefter dra in personen till land.

– Måste du hoppa i vattnet, försök då att alltid ha på dig flytväst, för en person som håller på att drunkna fokuserar bara på att klara sig själv och därför kan det sluta med att han eller hon trycker ned dig i vattnet istället.

När personen väl befinner sig på land och kan andas gäller det att lägga hen i ett stabilt sidoläge och därefter utföra HLR.

Bland medelålders är risken att överskatta sin simförmåga störst. Därför menar Malin Österman att det är viktigt att inte utmana sig själv för mycket och att aldrig bada ensam.

Ett tips är att börja på grunt vatten och simma längs stranden, inte rakt ut. Blir man trött och är ute på djupt vatten ökar risken för att drunkna, förklarar hon.

19 av de 21 människor som drunknade i juni i år, var män. Att män är överrepresenterade i drunkningsstatistiken tror Malin Österman beror på att män tar större risker.

– Män vill inte se fjantiga ut och struntar då i flytvästen när de åker båt, ofta finns alkohol med i bilden. Många tänker också att det där händer inte mig.

Hennes tips till föräldrar som ska ut med barnen på stranden i sommar, är att hålla uppsikt hela tiden och hjälpas åt att hålla koll på varandras barn.

– Se till så att barnen går på simskola och blir vana vid vatten tidigt. Då blir de inte lika rädda när de ska ut och bada i havet.

Under hela nästa vecka håller Solö simskoleförening i livräddningskurser för alla över tolv år.