Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunnig ledare om ideellt arbete på Folkets hus

Gustaf Svenungsson skriver 26 juli en ledare i Norrtelje Tidning om allt ideellt arbete på landsbygden och bland bygdegårdarna, som är många medan Folkets hus-föreningarna bara är två i Norrtälje kommun.

Anmäl text- och faktafel

Bygdegårdarna ”inte bara överlever utan också utvecklas medan bruksorternas och tätorternas samlingslokaler inte gör det”.

Förklaringen ligger i som han skriver ”I staden och hos arbetarrörelsen är det inte så. Där har man i och med de offentligas utbyggnad tappat drivet, men kanske framförallt förståelsen, för att man ibland själv behöver rycka in och arbeta. Engagemanget hos medlemmarna blir allt mindre, intäkterna går ner och till slut känner sig kommunen nödgad att gå in och köpa det konkursfärdiga Folkets hus, allt för att rädda ansiktet på arbetarkommunen.”

En anmärkning: Arbetarkommunen sköter inte Folkets hus, som är en fristående organisation.

Jag tycker att Gustaf Svenungsson borde ha tagit reda på hur det fungerar på till exempel Folkets hus i Hallstavik, där sköts nämligen all kulturell verksamhet, det vill säga Bio och Bio kontrast, med ideella insatser, liksom Live på bio, alltså direktsändningar från opera på Metropolitan i New York, balett från Moskva och sändningar från Kungliga operan, allt unikt för Norrtälje kommun.

Föreståndaren som jobbar mer än heltid får inte heller någon ersättning, liksom styrelsen med flera.

Det enda som är svårt att sköta ideellt är renovering av byggnaden som ju krävs med jämna mellanrum. Senast till exempel en hiss för 500 000 kronor, som krävdes för handikappanpassning, då den gamla fungerade dåligt.

Belöningen för detta är att Norrtälje kommun minskar bidraget till Folkets hus i Hallstavik med 230 000 kronor i år, samtidigt som man ökar bidragen till bygdegårdarna, som tack för deras ideella arbete?

Göran Sohlgren, Hallstavik, en av många ideellt arbetande på Folkets hus i Hallstavik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel