Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Nya toppgänget imponerar inte

När kommunfullmäktige i Norrtälje sammanträder är i genomsnitt vartannat ärende på dagordningen om ett ämne som EU påverkat direkt och indirekt. När va-frågor diskuteras finns vattendirektivet med och sätter ramar, när upphandling ska beslutas styr inre marknadsregler.

Det har betydelse för vår vardag hur EU-samarbetet sköts och utvecklas. Ett EU som lider av en politisk fragmentisering och ökad motsättningsgrad i flera konfliktlinjer (öst-väst, höger-vänster, federalt-mellanstatligt för att nämna några) får dock allt svårare att leverera beslut. Veckans dragkamp om toppjobben är inget undantag.

Olika grupper av länder blockerade olika kandidater. När till röken till sist kunde stiga från församlingen av utmattade regeringschefer var resultatet…mellanmjölk, i värsta fall halvdålig lättmjölk.

Till kommissionsordförande föreslås den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen. Hon saknar regeringschefserfarenhet. Dessutom går det inte ens med all välvilja i världen strö lovord över tysk försvarspolitik, även om von der Leyen som person har gott rykte. Till Europeiska Rådet hämtas Belgiens premiärminister Charles Michel som president. Är man belgisk premiärminister så vet man rätt mycket om arbetet att sy ihop komplicerade kompromisser, å andra sidan imponerar inte det faktum att Michels koalition brakade samman i december (efter sju långa år) och att han leder en expeditionsministär.

Värre är det med utrikeschefen Joseph Borell. Federica Mogherinis hovsamhet mot Ryssland kan komma att framstå som en stabil principfasthet jämfört med Borell. I december träffade Borell ett avtal med Ryssland som fick hela Europa att hicka till. Efter att Spanien konstaterat rysk inblandning i Katalonien så bestämde sig Spanien för att det var en bra idé att ha en gemensam cybersäkerhetsgrupp med Ryssland för att inte skadlig !missinformation" skulle skada relationerna. En av de snällare reaktionerna är att det är som att sätta räven som hönsvakt.

Den här uppställningen imponerar inte, även Christine Lagarde som chef för Europeiska Centralbanken är ett stabilt val så räcker inte det. Erfarenhetsmässigt är den här uppställningen mer junior än den som avgår. Det i sig matchar inte utmaningarna som väntar Europa. Nu får vi hoppas att de överlevererar i förhållande till förväntningarna.

Det har betydelse för framtida kommunfullmäktige i Norrtälje.