Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklar framtid för anrikt tingshus

Björn Söderblom som står som lagfaren ägare till Häverödals tingshus har avlidit. Frågan är vad som ska hända med huset nu.

Det kulturminnesmärkta Häverödals tingshus stod och förföll under många år, men har under de senaste åren börjat renoveras under överinseende av länsstyrelsen.

Björn Söderblom, som avled den 1 maj, står sedan 1993 som lagfaren ägare till tingshuset och en tomt som gränsar till fastigheten. När länsstyrelsen velat få tag i Björn Söderblom gällande renoveringen har det skett genom delgivning eftersom han gjort sig oanträffbar.

Michael Eklöf planerar att driva kafé och arrangera utställningar i huset. När länsstyrelsen varit där för att inspektera renoveringen har det varit han som släppt in dem. 2010 berättade Michael Eklöf för NT att hans son köpt tingshuset, något som aldrig registrerats hos Lantmäteriet. Björn Söderblom ville inte kommentera det i NT.

Björn Söderblom listades 2006 som en av Sveriges sämsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen och har låtit flera byggnader förfalla runtom i landet. Han har skulder på nära 14 miljoner kronor hos Kronofogden. Därför kommer myndigheten att vara intresserad när bouppteckning sker. Det är oklart vilka övriga tillgångar Björn Söderblom har.

Michael Eklöf vill inte berätta för NT vad som kommer att hända med huset.