Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökenjobb lockar erfaren flygledare

Från 650-metersbanan i Mellingeholm till storflygplatsen i Abu Dhabi. På måndag landar Anders Skärberg i Förenade Arabemiraten för att jobba som flygledare i två år.

Annons

Anders Skärberg, Norrtäljebo och flygledare på Arlanda, har fått tjänstledigt från Luftfartsverket för att pröva på utlandstjänst.

– Spännande. Jag har funderat på att jobba utomlands ett tag och nu är rätt tillfälle. Döttrarna är drygt 20 och har flyttat hemifrån, säger Anders Skärberg.

Han sitter i Roslagens flygklubbs lokaler på Mellingeholms flygfält i Norrtälje. Trots att han har jobbat på Arlanda i 30 år är det här hemmabanan.

Anders har varit ordförande i Mellingeholm flygplats AB, bolaget som driver flygfältet, sedan slutet av 90-talet. Dessutom har han startat och landat på banan otaliga gånger på den tiden han var aktiv privatflygare. Men om några dagar byter Anders gråvädret i Norrtälje mot det torra ökenklimatet på Arabiska halvön.

Han älskar att resa. Familjen har just kommit hem från Filippinerna och nu är det dags att packa väskorna igen. Abu Dhabi är en ny bekantskap. Att det blev just Förenade Arabemiraten beror på att Luftfartsverket har utbyte med ett lokalt bolag i ökenlandet.

Äventyret lockar för Anders och hustrun Anne. Hon är lärare på Kvisthamraskolan i Norrtälje och arbetar terminen ut innan hon också flyttar söderut.

– Det blir intressant att jobba i ett annat land och möta en helt annan kultur, säger Anders Skärberg.

I Förenade Arabemiraten ska han, precis som på Arlanda, vara flygledare på halvtid och ägna övrig tid åt utvecklingsfrågor som rör trafiken och luftrummet. Flygplatsen i Abu Dhabi är något mindre än Arlanda men växer snabbt.

– Trafiken ökade 15 procent förra året. Pengar är inga problem där nere. Behöver banan byggas ut finns alltid någon shejk som är villig att investera, säger Anders Skärberg.

Abu Dhabi anses vara världens rikaste stad per invånare. För Anders väntar först några månader på hotell och i skolbänken. Han ska utbildas i de lokala flygreglerna innan han kan börja jobba på allvar. Under tiden ska han och hustrun leta bostad.

– Vad jag förstår bor många av kollegerna i Dubai som ligger en dryg timmas bilresa bort. Så det lutar åt att vi bosätter oss där.

Flytten innebär att Anders avgår som ordförande i Mellingeholm flygplats AB. Men han tänker följa flygfältets framtid på avstånd. Banan har pekats ut som ett hett alternativ när Kommunförbundet Stockholms län letar efter en ny regional flygplats som kan hysa privat- och taxiflyget.

– Dagens fält räcker gott och väl för Roslagens flygklubb. Men vi har en asfalterad bana som går att bygga ut och den kan tjäna hela länet om det behövs, säger Anders Skärberg.

Anders Skärberg

Ålder: 50.

Familj: Hustrun Anne och döttrarna Sofie och Emma.

Bor: Långgarn, Norrtälje.

Ny bostadsort: Abu Dhabi eller Dubai de kommande två åren.

Uppvuxen: Skutskär. Sommarjobbade på Skutskärsverken (Stora Ensos pappersbruk) under skoltiden.

Yrke: Flygledare på Arlanda. ”Halkade in i yrket på ett bananskal direkt efter värnplikten”.

Fritid: Båtliv, flyg och resor. ”Båtintresset har tagit över allt mer och jag slutade flyga för ett par år sedan”.

Bästa resan: Både Anders och hustrun fyllde 50 år under 2013 och firade med en jorden runt-resa i två månader.