Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade kostnader för Norrtäljeborna

Dyrare avgifter för vatten och avlopp, el och fjärrvärme gör att kostnaderna stigit för boende i Norrtälje.

Annons

Varje år redovisas kostnaderna per kvadratmeter i flerfamiljshus för fjärrvärme, vatten och avlopp, el och sophämtning i den så kallade Nils Holgerssonrapporten. Där placeras en typlägenhet i Sveriges alla kommuner för att på så sätt jämföra hur dyra avgifterna blir. Bakom rapporten står bland andra Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

I Norrtälje kommun har avgifterna stigit från drygt 317 kronor per kvadratmeter till drygt 330 kronor, mellan 2012 och 2013. Det motsvarar en höjning på cirka fyra procent. I landet har avgifterna stigit med 3,3 procent.

– Taxorna är politiska beslut. Det skulle behövas en konsekvensredovisning som visar vad som händer om man höjer taxorna si och så mycket, men det görs inte, säger Birjer Johnsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrtälje.

– Meningen är att taxorna ska täcka självkostnaden. Men gör de verkligen det eller samlar man pengar till kommunkassan.

Den billigaste lägenheten finns i Luleå. Där är kostnaden per kvadratmeter 226 kronor. Den dyraste lägenheter ligger i Tanum och där ligger avgifterna på 390 kronor per kvadratmeter. Den dyraste delen av avgiftskakan är fjärrvärmepriset. I hela landet har avgiften stigit med 2,1 procent.