Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökade kontroller till sjöss

Just nu genomför Kustbevakningen extra nykterhets- och fartkontroller längs hela Sveriges kust. Även Norrtäljeområdet har ögonen på sig.

– Ökade kontroller till sjöss får båtförare att skärpa sig, säger Lasse Langman, stabschef vid Kustbevakningens Regionledning Nordost.

Att Kustbevakningen den här veckan satsar stort på ökade nykterhets- och fartkontroller längs Sveriges kust har att göra med sommarens soliga väder.

–Ju vackrare väder, desto mer trubbel händer till sjöss, säger han.

Under helgen kommer 14 av Kustbevakningens enheter vara ute. Enligt Lasse Langman har båtförare dock skärpt sig betydligt sedan 2010 då den nya sjöfyllerilagen instiftades.

– Båtfolket klarar sig bra. Vi ser en klar minskning av sjöfylleri på bara några år. Ett större problem har vi i stället fått med vatten- skotrar som inte håller fartbegränsningarna, säger han.

Sjöpolisen i Stockholms län ser också den positiva nedgången av sjöfylleri. De flesta onyktra båtägare tas i samband med olyckor.

– Inget område i Stockholms län sticker ut, ordningen i Norrtäljeområdets vatten ser egentligen bra ut men det är viktigt att fortsätta göra kontroller, säger Jan Ferb, förundersökningsledare vid Sjöpolisen i Stockholms län.