Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad möjlighet för kommunanställda att starta eget

Annons

För oss liberaler är företagandet både ett utryck för individens möjlighet att förverkliga sina drömmar och en grundförutsättning för vårt gemensamma samhällsbygge. Företag skapar inte bara jobb, utan står dessutom för majoriteten av de skatteintäkter som behövs inom skola, vård och omsorg. Det är därför det är så viktigt att stödja företag och att stödja företagsamma personer att starta företag.

Anmäl text- och faktafel

Att starta företag kan vara skrämmande. Man vet aldrig hur det kommer att gå, och även om man tror på sin idé är det inte orimligt att vara rädd för att misslyckas. För den som redan har ett tryggt jobb kan den osäkerhet som det innebär att starta ett eget företag, avskräcka från att våga ta steget att lämna sin anställning.

För att uppmuntra fler att våga prova på att starta eget företag var det därför ett vallöfte från Liberalerna att erbjuda kommunanställda möjlighet till tjänstledighet i upp till ett år för att pröva sina vingar som företagare. Detta vallöfte gör vi nu verklighet av. Det innebär att kommunanställda kan ta ledigt i ett år och sedan har ett jobb att komma tillbaka till om det visar sig livet som företagare inte var vad man hade hoppats på.

I bästa fall leder möjligheten till tjänstledighet till att kommunen får nya företagare och att nya arbetstillfällen skapas. Skulle medarbetaren välja att komma tillbaka till sin tjänst, gör den det rik på nya erfarenheter och ökad förståelse för hur det är att vara egen företagare. På det finns det bara vinnare, hur det än går.

Man kan om man vill se rätten till tjänstledighet som en personalförmån, men framförallt handlar det om att främja företagande och entreprenörskap. För varje person som väljer bort småföretagslivet går vi miste om såväl nya jobb, som idéer och innovationer.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons